Aanvankelijk was er in Biddinghuizen verzet tegen de windturbines.
Aanvankelijk was er in Biddinghuizen verzet tegen de windturbines. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Energie-coöperatie onderzoekt kansen voor zonnepanelen op daken Biddinghuizen

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - B en W van Dronten gingen in november in principe akkoord met het initiatief van de energie-coöperatie in Biddinghuizen (BEN) om een zonnepark aan te leggen op de voormalige voetbalvelden van BAS. Momenteel onderzoekt BEN of er in Biddinghuizen daken geschikt zijn voor zonnepanelen: „Hierbij kijken we onder andere naar de daken van bedrijfspanden.”

De coöperatie komt voort uit de inwoners die zich aanvankelijk verzetten tegen de windturbines vlakbij het dorp. „Toen de plannen van Windplan Groen eenmaal onherroepelijk waren, heeft een aantal van deze ‘verontruste inwoners’ het initiatief genomen om te onderzoeken of het mogelijk is om de ingezetenen van dit dorp te laten profiteren van de komst van het grote windturbinepark”, aldus secretaris Mart Muller.

De oprichting van de coöperatie gebeurde in overleg en samenwerking met de gemeente Dronten. BEN wil straks een beroep doen op de zogenaamde ‘gebiedsgebonden bijdrage’, de miljoenen die Windplan Groen jaarlijks beschikbaar moet stellen aan de dorpsbewoners.

Duurzame projecten

„Kort geformuleerd wil BEN duurzame energieprojecten opzetten”, aldus de in maart 2021 opgerichte coöperatie, „Hierdoor wordt goedkopere energie bereikbaar voor leden van de coöperatie, de inwoners van Biddinghuizen.”

Momenteel is de coöperatie dus druk met zonnepanelen. „Een volgende stap is het werven van leden in Biddinghuizen voor het aankopen van obligaties of participaties”, schrijft Muller, „Ook is er aandacht voor hen die begeleiding nodig hebben om van de voordelen te kunnen profiteren.”

Biddinghuizen Energieneutraal

Windplangroen