Frits van Wijngaarden
Frits van Wijngaarden Sandra Gordijn

Frits van Wijngaarden geniet van zijn ‘tweede leven’ met kunstwerken van hout en beton

Cultuur

(door Tini Muller)

DRONTEN – Frits van Wijngaarden (65) was 12,5 jaar directeur van de betoncentrale Flevoland vestiging Dronten en werkte jarenlang in de betonindustrie in binnen- en buitenland. Na zijn vroegpensioen drie jaar geleden heeft hij het houtdraaien weer opgepakt. En hoe! Hij maakt het liefst kunstwerken van hout en beton.

„Met hout werken zit in m’n genen”, zegt Frits, „Mijn vader was altijd creatief bezig met houtsnijwerk. In 1978 heb ik een houtdraaibankje aangeschaft en ben ik begonnen. Maar ja, in mijn werkzame leven kwam er niet veel van. Mijn carrière en gezin gingen voor. Met mijn lange werkdagen bleef er weinig tijd over om creatief bezig te zijn. Nu heb ik er de tijd voor. Mijn aandacht voor kunst en cultuur is terug.”

Moeite waard

Frits zegt te genieten van zijn ‘tweede leven’ en werkt graag met hout, alhoewel hij het beton toch niet is vergeten. Kunstwerken gemaakt van beide materialen gecombineerd met roestvaststaal zijn uniek en echt de moeite waard om te bekijken.

Op de vraag ‘wat doet het werken met hout je?’ antwoordt hij dat de beleving van iets maken zonder vooraf te weten wat het eindresultaat wordt het meest boeiende is. Wordt het rond, wordt het een rechthoek? Hoe komen de prachtige tekeningen - jaarringen - van het hout tot hun recht?

Moeder natuur

Hij koopt verschillende soorten hout, onder andere eiken, wengé, walnoot, Amerikaans tulpenhout en berken multiplex. Ook vindt Frits hout en bewaart dat vijf jaar om het droog te laten worden. Hij zegt respect te hebben voor moeder natuur, heeft dat van huis uit meegekregen, dus er wordt niet zomaar rondgestruind om hout te verzamelen. Eenderde van de werkstukken komt in de houtkachel terecht omdat het mislukt of omdat het hout barst.

Hout van de walnotenboom bijvoorbeeld heeft een prachtige structuur. Het kunstwerk ‘Golven’ is daarvan gemaakt. „Na het zo’n 500 keer met schuurpapier te hebben bewerkt is het een beleving om het aan te raken”, zegt Frits.

Unieke vormen en kleuren

De beleving die Frits ervaart komt uit de unieke vormen en kleuren van wat hout je brengt en die je vooraf niet weet. Zo maakt hij mooie armbanden die niemand heeft. In de pop-upstore in winkelcentrum Suydersee staat zijn laatste kunstwerk, het hart van bijgaande foto. Het nodigt uit om aan te raken, zegt hij: „En dat mag!”

Frits vertelt: „Het is fijn dat mensen mijn werk mooi vinden en het kopen. Maar mijn eigen beleving is niet altijd de beleving van wat anderen mooi vinden. Ik vind het werken met hout - zagen, frezen, draaien, schuren –-een fantastische beleving. Ik vraag me wel eens af, is het ambacht, design, kunst?”
Zijn werk is zeker kunst, maar toch ook design. En beton? Dat is zijn oude liefde en de combinatie met hout is uniek.

Frits van Wijngaarden

Kunstwinkel

Iedere maand stelt Kunst Collectief Dronten een kunstenaar voor, die exposeert in de pop-up store aan De Kiel in winkelcentrum Suydersee. Ook het werk van Frits van Wijngaarden is daar te bewonderen.

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door: Tini Muller (teksten) en Sandra Gordijn (foto’s).

Kunstcollectief Dronten

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 6 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 6 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 7 uur geleden