Willem van Baarsen in zijn atelier.
Willem van Baarsen in zijn atelier. Sandra Gordijn

Willem van Baarsen schildert fotorealistisch: „Muziekje erbij en ik vermaak me wel”

Cultuur

(door Tini Muller)

DRONTEN - Willem van Baarsen is vanaf zijn prille jeugd bezig met schilderen en kreeg op de lagere school het advies naar een grafische opleiding te gaan. Dat deed hij, met als hoofdvak tekenen. Jarenlang werkte hij bij drukkerijen als graficus, zoals DTP’er en leermeester. „Het was een mooie tijd”, zegt hij, „maar het schilderen lag toen zo’n tien jaar stil.”

In 1996 is Willem weer met schilderen begonnen. Wel met een andere techniek dan voorheen. Hij vertelt dat hij schilderde op formica met olieverf en paletmes. Dat werd later wat surrealistisch.

In de loop der tijd is hij overgestapt op een andere techniek. Hij ging schilderen op doek, maar bleef de echte olieverf trouw. Zijn werk werd meer figuratief, realistisch. Realistisch zijn de schilderijen nog steeds, zelfs fotorealistisch, zoals stillevens van sportschoenen en bijvoorbeeld eieren of hamburgers, zelfs auto’s en autowrakken.

Perfect plaatje

Willem zegt dat zijn beleving om tot een perfect plaatje te komen erg veel tijd vergt. Zo heeft hij ruim drie en een halve maand gewerkt aan het schilderij van een vervallen VW-busje. Hij hoopt op een stukje bewondering van de kijkers. Dat ziet hij als waardering en erkenning voor zijn werk. Wil men zijn werk kopen, dan geeft dat voldoening. Hij vindt dat fantastisch in de zin van ‘ik creëer en schep iets’.

Hij maakt eerst een onderschildering in een soort sepiakleur, met lichte en donkere details, zodat de diepte in het werk al is aangegeven. Dan schildert hij verder en glaceert laag voor laag. Het leuke van zo te werken is dat je het schilderij ziet opbloeien. „Bezig zijn is ontspanning door inspanning. Het maakt me ‘leeg’, muziekje erbij en ik vermaak me wel”, zegt Willem.

Exposities

In 1992 had Willem een solo-expositie in de Schepenzaal van De Meerpaal. Een jaar later deed hij mee aan een groepsexpositie met kunstenaars uit Flevoland in De Meerpaal.

In 2019 èn 2020 exposeerde hij tijdens een festival in winkels in Landskrona in zuid-Zweden, wat de krant daar haalde en waarvoor hij veel waardering kreeg. De zelfgemaakte folder was in het Zweeds vertaald.

Kunstschilder Willem van Baarsen is medeoprichter van het Kunst Collectief Dronten. Bij de Kunstraad Dronten is hij coördinator voor exposities in De Meerpaal en Aeres Bedrijvencentrum. Voor het kunstcollectief maakte Willem het logo, de posters en de promotiefilm.

Informatie

Kunstwinkel

Kunst Collectief Dronten stelt iedere maand een kunstenaar voor, die exposeert in de tijdelijke winkel aan De Kiel in Suydersee. Ook het werk van Willem van Baarsen is daar te bewonderen.Tini Muller is verantwoordelijk voor de tekst, Sandra Gordijn maakt de foto.

Kunstcollectief Dronten