Frans Rietveld - SP
Frans Rietveld - SP ©maartenheijenk.nl

SP staat alleen in streven naar nascheiden van afval: „Ik lever wat u vraagt”

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten houdt vast aan het scheiden van afval door de inwoners. Als het aan de SP-gemeenteraadsfractie ligt, gebeurt het achteraf. Zij pleiten voor één container voor zowel PMD- als restafval.

De gemeenteraad stelt op 1 juli een afvalbeleidsplan vast. Daarin houdt de gemeente vast aan het scheiden van afval door de inwoners en niet achteraf in een fabriek. „We blijven scheiden aan de bron”, aldus het beleidsplan, „Dat gaat nu al goed en er is potentie om het te optimaliseren. Bovendien is het in onze situatie ook financieel aantrekkelijker.”

Achteraf is beter

Frans Rietveld van de SP is het daar niet mee eens: „De gemeente houdt vast aan het vooraf scheiden van afval door de inwoners zelf, terwijl al lang bekend is dat achteraf scheiden beter is. Maar ja… dat wordt door de wethouder bestreden.”

Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) antwoordde dat in het beleidsplan alleen maar staat wat de gemeenteraad zelf gevraagd heeft: „Uw raad houdt vast aan het systeem van voorscheiding. Daar hebt u in februari duidelijke uitspraken over gedaan. Ik lever wat u vraagt.”

Bovendien is volgens de wethouder de techniek nog niet zover ontwikkeld, dat nascheiden hetzelfde resultaat geeft als scheiden door de inwoners.