De betaalautomaat bij de milieustraat van de gemeente Dronten.
De betaalautomaat bij de milieustraat van de gemeente Dronten. ©maartenheijenk.nl

Gemiddeld huishouden betaalt dit jaar 5 euro meer bij de milieustraat

Gemeente

DRONTEN - Een gemiddeld huishouden in de gemeente Dronten betaalde vorig jaar € 6,38 voor het brengen van afval naar de milieustraat. Op dat moment was de eerste 300 kilogram nog gratis. Dit jaar is dat 100 kilogram. De verwachting is dat de gemiddelde Drontenaar dit jaar € 11,15 euro betaalt bij de milieustraat.

„Het betekent dat een gemiddeld huishouden in de gemeente Dronten vijf euro extra betaalt op jaarbasis doordat hij wat vaker moet afrekenen op de milieustraat”, zegt wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) van afvalzaken.

De wethouder beseft dat er misschien ook sprake is van een verschuiving: „Ik hoor van mensen dat ze minder vaak naar de milieustraat rijden en het wel in de ondergrondse restafvalcontainer gooien.”

Dumpingen

In die restafvalcontainers wordt nog steeds afval aangetroffen, dat er niet in thuis hoort. Siepel heeft de indruk dat er twee soorten dumpingen zijn: incidenteel door inwoners en structureel door ondernemers en ZZP’ers.

„Onder die eerste groep reken ik mensen die bezig zijn met het verbouwen van hun badkamer. In plaats van een aanhangwagen te huren en het naar de stort te brengen, rijden ze vier keer met een kruiwagen op en neer om het in de ondergrondse container te dumpen.”

Ergernis

Burgers lijken zich vooral op te winden over ondernemers die structureel dumpen. „We krijgen regelmatig meldingen van inwoners die dat zien en die zich eraan ergeren. En terecht!”, vindt de wethouder, „Het probleem is alleen dat je ze op heterdaad moet betrappen. Dat is best lastig.”

Roelof Siepel wil graag oplossingen horen van de gemeenteraad: „Bijvoorbeeld over de mogelijkheid om eens een camera te plaatsen en te zien wat voor busjes er allemaal stoppen bij de ondergrondse containers.”

Coloradokever
Fieldworkers uit Biddinghuizen wint Europese prijs met bestrijding van kevers 20 uur geleden
Asv Dronten kan zich plaatsen voor de nacompetitie.
Agenda zaterdag: Time Bandits, voetbal, tegelactie, kunstmarkt, kleine huisjes 21 uur geleden
Gedeputeerden Jan de Reus van Flevoland (links) bij de opening van de Roggebotbrug in 2023.
Miscommunicatie tussen provincie en project Roggebot over afsluiting Hanzeweg 21 uur geleden