Bijtprotocol
Bijtprotocol stockfoto

Gemeente Dronten heeft nog nooit een agressieve hond in beslag genomen

Gemeente

DRONTEN - Het probleem met agressieve honden is in de gemeente Dronten niet heel groot. Dat zei wethouder Roelof Siepel bij een discussie over het hondenbeleid. Hij vertelde dat een agressieve hond in het uiterste geval in beslag kan worden genomen: „Maar dat is bij mijn weten in Dronten nog nooit gebeurd.”

In het nieuwe hondenbeleid van de gemeente staat in een ‘bijtprotocol’ hoe er wordt omgegaan met gevaarlijke honden. Wethouder Siepel legde de gemeenteraad donderdag uit dat meldingen binnenkomen bij de politie of de gemeente. Als de eigenaar de hond ophitst, is het een strafrechtelijke zaak.

Hondengedragsdeskundige

Betreft het alleen de hond, dan gaat de gemeente in gesprek met de betrokkenen. Blijkt het een ernstige zaak te zijn, dan wordt er een hondengedragsdeskundige ingeschakeld. Het advies van die deskundige kan leiden tot een verplichting om de hond aangelijnd te houden of te muilkorven. Daarbij wordt ook een boete vastgesteld voor als de eigenaar zich er niet aan houdt. Die verplichting is voor onbepaalde tijd, maar na één jaar kan de eigenaar vragen er opnieuw naar te kijken.

Volgens de wethouder is het probleem in Dronten niet al te groot. De laatste cijfers zijn van 2019 en toen kwamen er vier meldingen bij de gemeente Dronten binnen. Dat gaf slechts één keer aanleiding om nader onderzoek te doen.