Daniël Koerhuis (tweede van rechts) sprak in juni in Dronten over de woningbouw.
Daniël Koerhuis (tweede van rechts) sprak in juni in Dronten over de woningbouw. Twitter @danielkoerhuis

‘Verdubbeling’ van Dronten laat op zich wachten: „Nog geen uitspraak over te doen”

Gemeente

DRONTEN - Bijna een jaar geleden koos dat de gemeenteraad voor een groei van Dronten naar 65- tot 75.000 inwoners. Hoe staat het nu met die plannen? B en W zouden de gemeenteraad daarover in het eerste kwartaal van 2021 informeren. Dat is niet gelukt. Het college heeft geen idee wanneer die informatie alsnog komt. „Daar is nog geen uitspraak over te doen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De Tweede Kamer nam vorig jaar in maart een motie van VVD-kamerlid Daniël Koerhuis aan om de mogelijkheid voor de bouw van 100.000 extra woningen in Flevoland te onderzoeken. B en W toonden zich gretig om daaraan mee te werken en ook de gemeenteraad sloot daarop snel aan. De raad koos voor een groei van Dronten naar 65- tot 75.000 inwoners, ofwel bijna een verdubbeling.

Hoe staat het ermee?

Sindsdien heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken een aantal keren geroepen dat Dronten een stad moet worden. PvdA-raadslid Suzanne Stoop werd in december ongerust. Zij wilde van B en W weten hoe het stond met al die ingrijpende uitbreidingsplannen.

„Wij zullen natuurlijk nóóit vijf-, tien- of vijftienduizend woningen bouwen zonder u daarin te betrekken. Laat ik dat voorop stellen”, reageerde burgemeester Jean Paul Gebben tijdens de raadsvergadering. Hij wilde er eerst goed over nadenken en beloofde de vragen schriftelijk te beantwoorden.

Een kleine maand later schreef het college: „Met betrekking tot het vervolg van de motie Koerhuis verwachten wij de raad eerste kwartaal 2021 nader te informeren.” Inmiddels is het april en heeft het gemeentebestuur er nog geen vervolg aan gegeven.

Honderdduizend woningen