Het startsein voor Windplan Blauw in juni.
Het startsein voor Windplan Blauw in juni. eigen foto

Uitspraak over geluidsoverlast windparken niet van invloed op plannen Dronten

Gemeente

DRONTEN - Het kabinet moet eerst nieuwe normen voor onder andere geluidsoverlast vaststellen, voordat er nieuwe windparken mogen worden gebouwd. Dit bepaalde de Raad van State vorige maand. Volgens B en W heeft de uitspraak geen invloed op de windplannen in de gemeente Dronten.

De Raad van State deed haar uitspraak in een zaak rond windpark Delfzijl Zuid in Groningen. Volgens die uitspraak moet de gemeente eerst milieuonderzoek doen, onder andere naar bromtonen, voordat het windpark mag worden aangelegd. De verwachting is dat hierdoor forse vertraging dreigt voor de aanleg en uitbreiding van windparken.

Onherroepelijk

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks vroeg aan B en W wat de gevolgen van deze uitspraak voor Dronten zijn. Het college antwoordt dat de uitspraak alleen geldt voor toekomstige parken. Volgens het college is het niet van toepassing op windmolenplannen met een ā€˜onherroepelijke vergunningā€™, zoals Windplan Blauw en Windplan Groen.

Het gemeentebestuur benadrukt dat de beide windplannen niet zomaar hun gang kunnen gaan: ā€žWindturbine-exploitanten moeten zich houden aan de wettelijke zorgplicht.ā€ De gemeente kan hen daarop aanspreken en zo nodig handhaven.

Windplan Blauw en Groen

Sandra Nobel (PvdA)
Jeugdzorg kent in Dronten wachtlijst van ongeveer drie maanden 22 uur geleden
Afbeelding
Dronten koopt elektrische vuilniswagens: "We zien momenteel geen nadelen" 23 uur geleden
Rivierduinpad
Niet alleen Tulpenroute voert langs bloeiende tulpen, ook het Rivierduinpad 23 uur geleden