Willemien Wever - CDA
Willemien Wever - CDA ©maartenheijenk.nl

Gemeenteraad wil Drontenaren meer kans geven op woning in eigen dorp

Gemeente

DRONTEN - Als het aan de gemeenteraad ligt, komen er in Dronten maatregelen die eigen starters en gezinnen meer kans geven op een woning. Een voorstel van het CDA werd door de voltallige raad overgenomen en ook door B en W omarmd.

Wat die maatregelen zijn, dat mag het gemeentebestuur zelf uitzoeken. B en W krijgen de opdracht om uiterlijk maart met een actieplan te komen. De gemeenteraad geeft wel enkele suggesties, waaronder een anti-speculatiebeding en een zelfbewoningsplicht.

Randstad

De motie was een initiatief van Willemien Wever van het CDA. Zij vertelde dat veel woningen naar mensen uit de Randstad gaan: „Onze eigen starters en gezinnen komen niet aan bod.”

Vraag en aanbod zijn volgens Wever uit balans en dat kan op korte termijn niet worden opgelost met nieuwbouw: „Daarom is het hoog tijd dat er een actieplan komt met maatregelen om urgente knelpunten aan te kunnen pakken.”

Aan de slag

Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) was het helemaal met het CDA eens en beloofde ermee aan de slag te gaan. Wel moet hij personeel inhuren om binnen drie maanden met een goed voorstel te kunnen komen.

Ook beloofde de wethouder om versneld te gaan bouwen waar mogelijk. „Maar je moet ook gronden hebben”, voegde hij daaraan toe. Wel is de gemeente momenteel bezig met de voorbereidingen voor ‘flexwonen’, een project met enkele tientallen woningen voor spoedzoekers.