Een brievenbus in Dronten is niet voldoende.
Een brievenbus in Dronten is niet voldoende. ©maartenheijenk.nl

Bedrijven met alleen een postbus in Dronten zijn wat gemeente betreft niet lokaal

Gemeente

DRONTEN - Het gemeentebestuur van Dronten wil als het kan zaken doen met lokale ondernemers. In het nieuw vastgestelde inkoopbeleid is de definitie van ‘lokale ondernemer’ wel aangescherpt. Een postbus in Dronten volstaat niet.

„Lokale bedrijven zijn bedrijven die gevestigd zijn in de gemeente Dronten”, zo luidt de nieuwe definitie, „Het gaat hierbij om een feitelijke vestiging van waaruit werkzaamheden worden verricht, een postbusadres is niet voldoende.”

Kritiek

B en W kregen vorig jaar kritiek van onder andere Ondernemersvereniging De Driehoek, omdat bij de verbouwing van het gemeentehuis te weinig lokale ondernemers zouden zijn ingeschakeld. De gemeente rekende ook Bramer BV tot de lokale bedrijven, alhoewel de hoofdaannemer haar hoofdvestiging in Vriezenveen heeft.

In het nieuwe inkoopbeleid staat dat de gemeente oog heeft voor lokale ondernemers, zonder dat dit mag leiden tot discriminatie van ondernemers van buitenaf. Plaatselijk zaken doen kan volgens het beleid bijdragen aan ‘de doelmatigheid van de inkoop’: „Maar de gemeente moet niet onnodig regionale, nationale, Europese of mondiale kansen laten liggen.”

Gemeentehuis

  • Toenmalig wethouder Roelof Siepel reageerde in februari op de kritiek dat te weinig lokale ondernemers betrokken waren bij de renovatie van het gemeentehuis: