Tot nu toe ondergingen eigenlijk alleen horecabedrijven een Bibob-onderzoek.
Tot nu toe ondergingen eigenlijk alleen horecabedrijven een Bibob-onderzoek. StockSnap

Gemeente mag nagaan of bedrijven waarmee ze in zee gaat crimineel zijn

Gemeente

DRONTEN - „De gemeente wil enkel zaken doen met integere ondernemers die zich niet bezighouden met criminele of illegale praktijken”, meldt het inkoopbeleid van de gemeente Dronten. Bij twijfel kan de gemeente met ingang van dit jaar het Bureau Bibob om advies vragen.

Dankzij de wet Bibob kan de overheid de gangen van bedrijven nagaan, voordat er vergunningen worden afgegeven. Zo overtuigt de gemeente Dronten zich ervan of horecabedrijven zich niet bezighouden met witwassen. Andere gemeenten gebruiken dit middel bijvoorbeeld ook om te kijken of een bordeel zich met vrouwenhandel inlaat.

Nieuw beleid

De gemeente Dronten kan zo’n Bibob-onderzoek sinds dit jaar laten uitvoeren bij alle bedrijven die werk verrichten voor de gemeente. Dat meldt het nieuwe inkoopbeleid, dat door B en W is vastgesteld en op 1 januari inging.

„Een toetsing van de integriteit van ondernemers is bij inkoop in beginsel mogelijk”, meldde het oude beleid al. In het nieuwe beleid is daar een regel aan toegevoegd: „De gemeente kan bij twijfel over de integriteit ook het Bureau Bibob om advies vragen.”