SP-afdelingsvoorzitter Anneke Popa tijdens de verkiezingscampagne.
SP-afdelingsvoorzitter Anneke Popa tijdens de verkiezingscampagne. ©maartenheijenk.nl

Alleen CDA en SP zijn net als de lezers vóór wekelijks legen van gft-containers

Gemeente

DRONTEN - Bijna 60% van de ruim zevenduizend lezers die onze stemhulp invulden, zijn vóór het wekelijks legen van de containers voor groente-, fruit- en tuinafval in de zomer. Zij vinden weinig steun bij de politiek. Alleen CDA en SP zijn het met hen eens. Zie het overzicht hieronder.

.

Stelling:

Containers voor groente-, fruit- en tuinafval in de zomer wekelijks legen.

Helemaal eens40,2%
Eens19,7%
Neutraal28,1%
Oneens5,3%
Helemaal oneens6,6%
Hoe belangrijk?
Belangrijk18,3%
Gemiddeld76,3%
Niet belangrijk5,5%

.

Dit zegt de politiek:

CDA - eens

Aan het extra ophalen zijn kosten verbonden. Deze worden doorberekend in de afvalstoffenheffing die inwoners zelf betalen. De inwoners moeten daarom zelf kunnen beslissen over dit voorstel en de consequenties daarvan.

SP - eens

Als dit mogelijk is zijn wij voor.

ChristenUnie - neutraal

De ChristenUnie is een voorstander van het diftar systeem: een gedifferentieerd systeem waarbij de vervuiler betaalt. Daarmee willen we stimuleren dat er minder afval ontstaan, ook minder GFT-afval.

PvdA - neutraal

Dit roept de vraag op of dit wel noodzakelijk is en vervolgens wat betekent het voor de reinigingsrechten.

VVD - neutraal

In de zomer zijn veel inwoners op vakantie en is er beperkter tuinafval. Het is dan niet logisch om extra te rijden, zeker omdat het kostbaar is. Wel zouden alternatieven onderzocht kunnen worden of zijn er zelf maatregelen te nemen om overlast te voorkomen.

D66 - oneens

Iedere extra leging van containers kost geld en dus hogere lasten voor onze inwoners. Daarom zijn wij voorstander van het huidige beleid.

GroenLinks - oneens

GFT kun je in de container gooien, maar je kunt het ook zelf composteren. Dit is een milieuvriendelijke optie omdat het afval niet vervoerd en verwerkt hoeft te worden. Wij willen inwoners stimuleren om zelf compost te maken.

Leefbaar Dronten - oneens

Gebruik compost promoten is goed voor biodiversiteit.

Verantwoording:

  • Een stemhulp is géén enquête. Wat de kiezers invulden, kan hooguit gezien worden als indicatie van het sentiment in de samenleving.
  • De stemhulp is anoniem. Gegevens kunnen niet herleid worden tot personen. Gebruikers waren ervan op de hoogte dat de uitkomsten per stelling gebruikt worden voor artikelen.
  • De standpunten en de toelichtingen van de politiek zijn aangeleverd door de partijen en zijn letterlijk overgenomen.
  • Het dossier ‘gemeenteraadsverkiezingen 2022’ van DeDrontenaar.nl #GRV2022