Gemeentehuis Dronten
Gemeentehuis Dronten Foto: ©maartenheijenk.nl

Inwoners kunnen zegje doen over wat ‘Dronter principes’ moeten worden

Gemeente

DRONTEN - Het college van burgemeester en wethouders start in oktober met het participatieproces rond de uitbreiding van Dronten. In die maand staan er inloopsessies gepland in alle dorpskernen van de gemeente inclusief Ketelhaven. “Dit past bij ons coalitieakkoord en vinden we ook echt belangrijk”, erkent wethouder Peter van Bergen.

De motie Koerhuis zorgde dat de gemeente Dronten voor een groeiopgave kwam te staan, want in die motie werd gesteld dat de provincie Flevoland ruimte heeft voor zeker 100.000 extra woningen. Een van de locaties was Dronten, de gemeente voorziet nu een capaciteit voor 8.000-11.500 woningen. Maar niet alleen ligt er de motie Koerhuis, ook ligt er de omgevingswet. Al met al gaat het om de vraag: hoe moet Dronten er in 2050 uitzien?

Dronter principes

Om daar de juiste beslissingen in te nemen, start de gemeente op korte termijn een participatieproces. Inwoners kunnen meepraten, hun mening geven en zo laten blijken wat ze wel en niet willen. Het doel is om zo een aanzet te kunnen geven over dat wat de ‘Dronter principes’ moeten worden. Die principes gaan medebepalend zijn bij de keuzes die gemaakt worden de komende tijd. “Want we staan voor een belangrijke periode”, erkent Van Bergen.

Het proces bestaat eigenlijk uit twee fases: het ophalen van meningen van inwoners en vervolgens het toetsen van die inventarisatie. Dat proces gaat al vrij snel van start, begin oktober staan de eerste inloopsessies gepland. “In Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen en Ketelhaven”, weet Van Bergen. “Maar ook online. En voor de mensen die niet aanwezig kunnen zijn of die extra inbreng willen leveren, gaat er een vragenlijst draaien op dronten.ikpraatmee.nl.”

Forenzen

Daarnaast gaat de gemeente onder andere in gesprek met jongeren, studenten, jongvolwassenen en ondernemers. “Maar ook gaan we de mening van forenzen vragen, we gaan bij het station een en ander doen. We doen het net vrij ver open, om zo een goed beeld te kunnen krijgen.”

Na afloop van fase 1 wordt fase 2 gestart, die bestaat uit bespreekavonden. “Dan worden de opbrengsten uit fase 1 getoetst bij een breed publiek. Zowel fysiek als digitaal”, weet Van Bergen, die hoopt dat de gemeenteraad in januari een besluit kan nemen over de ‘Dronter principes’. Als alles loopt zoals bedacht, gaat de gemeenteraad in maart mogelijk al groeiscenario’s en de locaties vastleggen. “Alles valt of staat met wat we tegenkomen en wat voor vragen we krijgen. We moeten echt ons beste beentje voorzetten om de planning te halen. Dat wordt spannend.”