Een beeld uit de gloednieuwe wijk De Graafschap in Biddinghuizen. Daar werd de laatste jaren al gebouwd.
Een beeld uit de gloednieuwe wijk De Graafschap in Biddinghuizen. Daar werd de laatste jaren al gebouwd. Foto: ©maartenheijenk.nl

Groeiopgave: potentie van duizenden woningen, vooral rond kern Dronten

Gemeente

DRONTEN – Binnen de gemeente Dronten kunnen er de komende jaren nog eens 5.000 tot 8.000 nieuwe woningen gebouwd worden. Dat is de tussentijdse conclusie van het college van Dronten naar aanleiding van vele onderzoeken. Samen met de huidige nieuwbouwplannen kan dat zorgen voor een toename van 8.000 tot 11.500 woningen, gerealiseerd voor 2050. 

Dat Dronten gaat groeien, staat al een tijdje als een paal boven water. De Tweede Kamer stemde in 2020 in met de motie Koerhuis, waarin wordt gesteld dat er in Flevoland ruimte is voor 100.000 extra woningen. Dronten werd in die motie genoemd als een van de vier locaties en daarop konden het college en de gemeenteraad aan de bak. Onlangs werd door het college het ontwikkeldocument vastgesteld, een document met een aantal tussentijdse conclusies. “Een soort stand van zaken, hoe ver zijn we”, duidt wethouder Peter van Bergen.

Duizenden extra woningen

Eén van de belangrijkste tussentijdse conclusies is dat de gemeente Dronten een potentie ziet van 8.000 tot 11.500 extra woningen. Ruim drieduizend van die woningen zijn al voorzien in projecten als De Graafschap in Biddinghuizen, Swifterbant-Zuid en het Hanzekwartier in Dronten. En al die overige woningen dan? “Daar komen verschillende locaties voor in aanmerking”, zegt Van Bergen. “Je hebt te maken met het vliegveld in Lelystad en de mogelijke aan- en uitvliegroutes. Maar ook de zone met windmolens, die is ook niet geschikt voor woningbouw.”

De eerste, voorzichtige conclusie is dat er vooral in de kern Dronten nog best veel ruimte is om te bouwen. Van Bergen spreekt wat dat betreft van de zuidelijke, de oostelijke en de noordoostelijke kant. In Swifterbant ziet men een potentie van maximaal 1.100 extra woningen, met name richting Dronten. In Biddinghuizen gaat het om maximaal 800 woningen. “Daar is het lastig omdat de windmolens vrij dicht op de kern staan”, stelt de wethouder over dat relatief lage aantal.

Het gaat om voorlopige conclusies, het college hoopt dat de gemeenteraad in de eerste maanden van 2023 een aantal besluiten kan nemen. Maar, stelt Van Bergen: ‘Om dat te halen, moeten we ons beste beentje voorzetten. Het wordt spannend.”