Wethouder Lazise HIllebregt.
Wethouder Lazise HIllebregt. Foto: Wouter Foppen

Wethouder Hillebregt over diftar: ‘Op dit moment geen sprake van’

Gemeente

DRONTEN – Hoe je het ook wendt of keert, de campagne ‘Wij gaan voor 100 procent afval scheiden’ van de gemeente Dronten heeft behoorlijk wat losgemaakt. Dan gaat het vooral over het vervangen van de containers en met name het feit dat er chips in de nieuwe komen. Wethouder Lazise Hillebregt, verantwoordelijk voor onder andere afval, vertelt.

Wethouder, er is best wat te doen om het afval in Dronten zeg. Merken jullie dat ook?
“Zeker. We zijn nu bezig met het vervangen van de containers bij de mensen thuis en dat levert heel veel vragen op. Eén van de dingen die je hoort? ‘O, er moet een chip in, want ze willen toewerken naar diftar. Dus elke kilo afval, daar moet je dan voor betalen. Maar dat is echt niet zo en dat is best lastig om uit te leggen aan mensen.”

Doe een poging.
“Een gemeenteraad beslist over hoe wij omgaan met ons afval. Jij en ik betalen evenveel. Of je nou een gezin van 12 bent met heel veel afval of je hebt een leuke vriendin elders, je bent daardoor nooit thuis en hebt bijna geen afval, we hebben afgesproken dat we evenveel betalen. Dat principe, daar kun je niet zomaar iets mee. Daar zal de raad iets van moeten vinden en op dit moment vinden zij daar niets van. Dat is alleen heel moeilijk uit te leggen aan mensen, die volgens mij het idee hebben dat ze gepiepeld worden. Het is oprecht niet zo.”

Kunt u dan nog één keer uitleggen waarom die chip er wel in komt?
“Die chip zit er oprecht in voor bijvoorbeeld het buitengebied. Daar zie je dat mensen meerdere containers plaatsen. Of dat er bedrijfsafval in een container zit. Met de chip kun je dat allemaal voorkomen. De auto zal een container zonder chip niet meenemen. Maar ook kun je betere routes rijden. Je kunt zien in welke wijk er meer of minder afval wordt opgehaald.”

Maar die routes moet je toch sowieso rijden?
“Ja, maar je kunt dan kijken of je op zoek kunt gaan naar een bepaalde flexibiliteit. En je doet het ook om het handhaven. Dat is iets wat mensen liever niet willen weten of horen. Dat gaat niet zozeer om het beboeten, maar om te laten zien dat er iets niet goed gaat. Je wil in de basis niet bestraffen, je wil mensen bewust maken. Want ik denk dat het nog beter kan.”

Snap je wel dat de vragen opspelen?
“Natuurlijk snap ik dat. Het is ook lastig he, zo’n onderwerp als afval…”

Het gaat de mensen meer om de chips, volgens mij.
“Chips ook, ja. Terwijl er in zoveel dingen in ons leven een chip zit. Als overheid ben je juist verplicht, omdat je veel met de gegevens van mensen doet, vast te leggen wat je met die gegevens doet en wat je absoluut niet doet. Daar controleren we onszelf op en worden we op gecontroleerd. In dit geval hebben we afgesproken dat we de gegevens alleen voor afval gebruiken en verder voor niets anders. Die afspraak is heel belangrijk, maar ik begrijp dat mensen alert zijn.”

Kan de chip gebruikt worden voor een eventuele invoering van diftar?
“Ik moet toegeven dat ik dat niet zo goed weet. Stel dat het zou kunnen, maar dat weet ik dus niet, dan is het voor mij niet relevant, omdat we geen diftar hebben. Achter deze vraag zit natuurlijk iets van of we stiekem toch richting diftar gaan. Wat ik nu kan zeggen: op dit moment is er geen discussie of diftar komt. Op dit moment ben ik niets aan het voorbereiden en in de raad speelt het ook niet, maar het kan natuurlijk altijd een waarheid worden.”

Maar voor de duidelijkheid: op dit moment is er geen sprake van?
“Nee, absoluut geen sprake van. Er zijn nergens stiekem voorbereidingen aan de gang voor diftar. Niet in mijn werk en ook niet binnen de raad.”