De ambassadeurs met een vuilnisman van de gemeente Dronten (links), afvalcoach Elizabeth Lekkerkerk (tweede van links) en wethouder Lazise Hillebregt (rechts).
De ambassadeurs met een vuilnisman van de gemeente Dronten (links), afvalcoach Elizabeth Lekkerkerk (tweede van links) en wethouder Lazise Hillebregt (rechts). Foto: Wouter Foppen

Ambassadeurs ‘100 procent afval scheiden’ in het zonnetje: ‘Fanatieker geworden’

Algemeen

DRONTEN - De vrachtwagen die voor komt rijden, het toeteren en een hele stapel cadeautjes, de ambassadeurs van de campagne ‘Wij gaan voor 100 procent afval scheiden’ van de gemeente Dronten worden vrijdagmiddag flink in het zonnetje gezet. Dat allemaal onder toeziend oog van wethouder Lazise Hillebregt, onder andere verantwoordelijk voor afval. Ze blijkt thuis een ‘mini-milieustraat’ te hebben.

De gemeente is de ambassadeurs een beetje via-via op het spoor gekomen, al zijn er ook een aantal al bekend vanwege het opruimen van zwerfafval. De kinderen van een gezin prijken straks op de vuilniswagens, terwijl ook de andere ambassadeurs ingezet gaan worden. “Want jullie kunnen het verhaal beter vertellen en laten zien dan wij”, vertelt wethouder Hillebregt tegenover de aanwezigen. “Ik hoop dat we kunnen laten zien dat de dingen ook leuk zijn.”

Omslag

Zelf heeft Hillebregt als wethouder een behoorlijke omslag gemaakt als het gaat om het scheiden van afval, zo vertelt ze eerlijk. Eerder moest het gezin van de wethouder voor plastic afval naar de schuur wandelen, maar dat gebeurde niet altijd. “Dan had ik zo’n bakje waar kip in had gezeten en dan dacht ik: dat kan ook wel bij de rest. Het is heel erg, maar dat was gewoon te veel moeite. Je had gewoon geen zin om naar die schuur te gaan.”

Inmiddels is alles anders en staan er in de keuken van de familie liefst vier prullenbakken. “Ik ben absoluut fanatieker geworden sinds ik wethouder ben”, lacht Hillebregt. “Het is bewustwording. Je voelt je verantwoordelijk, maar je praat ook met mensen die het dagelijks doen of er mee werken. Ik voel me gewoon aangesproken, schaam me zelfs een beetje. Toen dacht ik: dat moet anders. Het komt door kennis, dat ik nu weet dat het echt iets oplevert.”

Onder de 100 kilo

Het doel van de campagne ‘Wij gaan voor 100 procent afval scheiden’ laat zich raden. Maar is het haalbaar? “Het is een uitdaging”, erkent Hillebregt. “Altijd goed om mensen naar het hoogste doel te halen. Maar het is ook een knipoog, want we willen heel graag dat mensen naar minder dan 100 kilo afval per jaar gaan. We zitten er nu net wat boven.”

Afbeelding
Gratis gids van bijenhoudersvereniging met tips voor bijenvriendelijke tuin 22 uur geleden
Eén-op-één gesprekken.
Alleen selecte groep inwoners krijgt alsnog één-op-één gesprek over deal De Regt de regt 22 uur geleden
Bewoners gaven hun mening over de nieuwe appartementen.
OFW en aannemer sluiten samen met huurders de bouw van MFC Swifterbant af 23 uur geleden