Suze Teunissen van de gemeente Dronten presenteerde de informatieavond.
Suze Teunissen van de gemeente Dronten presenteerde de informatieavond. screenshot gemeente Dronten

B en W nemen binnenkort besluit over geluids- en nulmetingen bij windparken

Gemeente

KETELHAVEN/SWIFTERBANT - B en W van de gemeente Dronten nemen binnen een paar weken een besluit over geluidsmetingen bij de toekomstige windparken en over het laten uitvoeren van nulmetingen. Die toezegging werd vorige week gedaan tijdens een online informatieavond. Stichting Windbrekers Swifterbant en de criticasters uit Ketelhaven zijn er niet gerust op.

Wethouder Roelof Siepel heeft al meermalen gezegd niet onwelwillend tegenover nulmetingen te staan. Het definitieve jawoord liet hij onder andere afhangen van de door de gemeente georganiseerde informatieavond. Met het oog op die avond werd een motie van het CDA, waarmee de nulmeting moest worden afgedwongen, de vorige maand niet in stemming gebracht.

Toezegging

Hans van Veen is voorzitter van de commissie die zich in Ketelhaven bezighoudt met Windplan Groen. Hij kreeg tijdens de informatieavond de indruk dat de gemeente toch wil afzien van de nulmeting: „Terwijl de wethouder daarvoor al wel een toezegging aan ons gedaan heeft.”

De Windbrekers voert in Swifterbant actie tegen de dichtstbijzijnde windmolens. Zij schrijven in een brief aan de gemeenteraad over de avond: „Het heeft op geen enkele wijze bijgedragen aan het beeld dat de gemeente een plan heeft haar inwoners te beschermen en wat zij gaat doen aan handhaving en het voorkomen van hinder, overlast en gezondheidsschade.”

Kritiek

Zowel Windbrekers als WPG Ketelhaven hebben kritiek op de verloop van de avond. Zo waren de gestelde vragen niet zichtbaar, was er geen gelegenheid om vragen te verduidelijken en werd een beperkt aantal vragen behandeld.

De Windbrekers in Swifterbant dringen tegenover de gemeente aan om samen met hen en met Windplan Blauw en Vattenfall tot gezamenlijke oplossingen te komen. Ketelhaven vraagt de politiek om druk te zetten om de nulmetingen te laten doorgaan.

Motie

Of die politieke druk er komt, kan CDA-raadslid Willemien Wever nog niet zeggen. Zij stelde vorige maand dat nulmetingen veel ongerustheid kunnen wegnemen. Ze was dan ook niet blij met het uitstel van de stemming over haar motie: „Er blijft een zweem van wantrouwen hangen richting overheid.”

Of ze de motie na de informatieavond alsnog in stemming gaat brengen, kan ze nog niet zeggen: „Daarover ga ik eerst in gesprek met de fractie.”

Informatieavond

Windplan Blauw en Groen