Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Alles wat je moet weten over het onderhoud van een haag

Partnerbijdrages

Zoals met alle soorten planten, kan het onderhoud van een haag een tijdrovende en uitdagende zaak zijn. Afhankelijk van het type haag en de locatie zal regelmatig onderhoud nodig zijn om te voorkomen dat de haag overwoekert of ziek wordt. Als je overweegt een haag aan te schaffen, zijn er verschillende dingen die je moet overwegen voordat je kiest welk type haag je wilt planten en hoe je deze wilt onderhouden. Het eerste waar je aan moet denken is of je de tijd en het geduld hebt voor regelmatig onderhoud. Als een haag wordt geplant, moet hij in de zomermaanden wekelijks worden onderhouden, bijvoorbeeld door hem te knippen of te snoeien en door hem water te geven als het niet regent. We hebben een paar belangrijke punten over het onderhoud van een haag voor je op een rijtje gezet.

Soorten planten

Er zijn veel verschillende soorten planten die een goede haag vormen. Door een plantensoort te kiezen die in jouw omgeving goed gedijt, maak je het onderhoud van een haag veel eenvoudiger. Hieronder volgen enkele voorbeelden van de meest voorkomende soorten planten die voor hagen worden gebruikt. 

 Groenblijvende planten zijn altijd een goede keuze voor een haag, omdat ze hun bladeren niet verliezen in de winter en de omgeving schaduwrijk en koeler houden in de zomermaanden. Enkele voorbeelden van groenblijvende planten die een goede haag vormen zijn buxus, taxus, hulst en dennen.

 Bladverliezende planten verliezen hun bladeren in de winter en geven zeer weinig schaduw. Voorbeelden van bladverliezende planten die een goede haag vormen zijn esdoorn, es, en kornoelje. Je kunt ook planten kiezen die heel hoog worden en dunne bladeren hebben die zonlicht doorlaten.

Wanneer moet je een haag onderhouden?

Voor het onderhoud kun je ervoor kiezen om eens te kijken naar Stihl kettingzagen. Bij Keizers Tuinmachines zul je alles vinden wat je nodig hebt voor het onderhoud van jouw tuin.

 Afhankelijk van het type haag die je plant, zal de haag waarschijnlijk vaker dan één keer per jaar moeten worden onderhouden. Als je een haag onderhoudt, moet je hem regelmatig snoeien. Het soort planten dat je voor de haag kiest, bepaalt hoe vaak je de haag moet snoeien. Je zult een haag ook moeten bemesten als je wilt dat hij sneller groeit. Zorg ervoor dat je de instructies op de meststof die je kiest leest, zo weet je zeker dat het veilig is om te gebruiken op het type plant. Je zult ook onkruid moeten verwijderen dat langs de basis van de haag groeit.