Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Zo geniet je optimaal van het buitenleven

Partnerbijdrages

In deze eeuw zijn Nederlanders, zeker degenen die de beschikking over een tuin hebben, meer buiten gaan leven. Zelfs de frisse lucht van november of februari weerhoudt ons er niet van om buiten te gaan zitten, zij het bij een vuurtje met een deken. Elke dag op een horecaterras zitten loopt in de papieren, dus hoe maak je van je eigen tuin een waar buitenparadijsje? Een aantal voorbeelden waaruit blijkt dat ook Nederlanders de weg naar buiten hebben gevonden. 

Zithoek met tuinset

Op de beste plek in je tuin, waar het zonnetje er het langst bij kan, zet je een 4 persoons tuinset neer om een sfeervolle zithoek te creëren. In de zomer is het hier heerlijk toeven, in de winter gooi je wat restjes hout in de vuurkorf of open haard. De sfeer is dan totaal anders, maar het is nog steeds dezelfde plek. Pas na het inrichten met de standaard onderdelen - de tuinset - kleed je het geheel verder aan met terracotta potten, kruidenplantjes en andere accessoires. 

Buiten oliebollen bakken

Op een koude maar droge dag in december wordt het tijd om de frituurpan buiten te parkeren en de oliebollen in het vet te gooien. Dat heeft als bijkomend voordeel dat die lucht niet in je huis gaat hangen. Geen zin in oliebollen bakken? Dan is het een kwestie van opletten wat de andere buurman doet. Zie je tussen Kerst en Oud & Nieuw een rookpluimpje uit een tuin opstijgen, roep dan alvast over de schutting dat je gezellig komt voorproeven. Wellicht kun je een bestelling plaatsen voor oudejaarsavond. Als hij toch bezig is... 

Overkappingen en tuinkantoren

De plekken om nog vaker buiten te kunnen zitten, zelfs als het regent, schieten in de Lage Landen als paddenstoelen uit de poldergrond. Een overkapping waarin die 4 persoons tuinset of een makkelijke bank geplaatst is, is allang geen uitzondering meer. Vaak worden deze beschutte plekken als complete huiskamers ingericht, compleet met tv. Ook het tuinkantoor is populair. Het bouwen hiervan heeft alleen wat meer voeten in de aarde. Maar het geeft een hoop rust als meerdere gezinsleden thuiswerken. 

Buiten koken

De woorden overkapping en frituurpan leiden automatisch tot die andere trend: de buitenkeuken. Bijna net zo’n veelomvattend project als een tuinkantoor, maar in ieder geval tekenend voor de massale neiging om in de tuin te vertoeven. We zien dat veel huizenbezitters - ook vanwege de hysterische taferelen op de huizenmarkt - niet meer naar een nieuw onderkomen zoeken, maar investeren in meerwaarde. Bijvoorbeeld door het spaargeld te steken in een goed geoutilleerde buitenkeuken. 

Jaarrond tuinieren als hobby

De echte tuinier is ook ‘s winters in de tuin bezig. Niet alleen voor het bijhouden van de reguliere planten en struiken en het mechanisch wegblazen van bladeren, maar ook om de winterteelt te voltooien. Er zijn diverse soorten groenten en kruiden die het in de koude maanden prima doen in Nederland. Zo leer je te moestuinieren, met de seizoenen mee te koken en creëer je dus meer binding met Moeder Natuur. Dat is nog eens buitenleven! Een moestuin is in tegenstelling tot een tuinkantoor totaal niet duur om aan te leggen, en evengoed een investering. Maar dan op de korte termijn.