Afbeelding

Groei kruidenverwerker VNK in Biddinghuizen zet door

Partnerbijdrages

Kruidenbedrijf VNK B.V. in Biddinghuizen ontwikkelde zich de afgelopen jaren van een kleine regionale speler met een groot assortiment gedroogde kruiden tot een grote speler op de wereldmarkt in een veel kleiner assortiment kruiden. ,,Het was een bewuste keuze, maar zeker geen keuze zonder risico. We móesten als specialist groeien om bestaansrecht te houden. Daarin zijn we geslaagd’’, aldus algemeen directeur Bauke van der Veen. Het resultaat is dat VNK met de kruidensoorten peterselie en valeriaan als de mondiale marktleider wordt gezien.

VNK is al meer dan 65 jaar actief in de kruiden. Sinds 2005 vanuit een nieuwe vestiging in Biddinghuizen. Destijds werd een moderne drogerij met geavanceerde droog- en verwerkingstechniek gerealiseerd. De afgelopen 10 jaar realiseerde VNK een verdubbeling van de omzet terwijl de productie van de in Nederland geteelde kruiden verdrievoudigde. ,,Maar we zijn nog niet klaar in Biddinghuizen’’, aldus van der Veen.

Slim bouwen
Bij de nieuwbouw in 2005 werd volgens hem al rekening gehouden met een verwachte groei van de markt. De locatie werd zodanig ingericht dat de productiecapaciteit eenvoudig uitgebreid kon worden zonder dat hiervoor ingrijpende verbouwingen nodig waren. De productielijnen zijn ‘state of the art’, uniek in hun soort en op basis van eigen ontwerp ontwikkeld en opgebouwd. ,,Onze doelstelling is altijd geweest om zo efficiënt mogelijk een hoge kwaliteit gedroogde kruiden te kunnen produceren. Dat VNK hierin is geslaagd bewijst het succes dat ze hebben op de markt.’’

Groei zet door
Afgelopen voorjaar investeerde VNK in een forse uitbreiding van de droogcapaciteit. Die was nodig om ruimte te kunnen bieden aan de beoogde groei op de kruidenmarkt. ,,Groei heb je niet altijd in de hand, maar je moet het wel ruimte bieden. Dat hebben wij gedaan omdat wij verwachten dat onze positie op de mondiale kruidenmarkt de komende jaren zal toenemen’’, aldus Van der Veen.

Ruimte voor nieuwe kruidentelers
Groei in verwerking en afzet betekent ook dat er extra ruimte komt voor de kruidenteelt in Flevoland. VNK heeft een vaste groep telers die kruiden hebben omarmt. Veelal is de liefde voor de teelt overgedragen van vader op zoon. Samen met professionele en bevlogen teeltbegeleiders van VNK werken ze toe naar een hoogwaardige kwaliteit. ,,Daarnaast geldt voor kruidenteelt helaas ook het principe: onbekend maakt onbemind. Wie de teelt niet kent, stapt er niet zomaar in. Het is bekend dat de kruidenteelt iets meer van de teler vraagt dan andere gewassen dat doen, maar het geeft daarvoor ook een mooi saldo terug’’, aldus Van der Veen