Het evenemententerrein in Biddinghuizen.
Het evenemententerrein in Biddinghuizen. Foto: Wouter Foppen

VVD kijkt kritisch naar opvang: ‘Snappen volgorde ook niet’

Politiek

DRONTEN – De Dronter afdeling van de VVD snapt weinig van de volgorde die het college heeft gehanteerd rond de realisatie van de tijdelijke vluchtelingenopvang in Biddinghuizen. Volgens fractievoorzitter Barry Hoogezand had er eerst gesproken moeten worden en daarna beslist. “En niet andersom”, zegt hij.

Hoogezand en zijn partij hadden graag gezien dat de gemeente Dronten in gesprek was gegaan met in ieder geval Biddinghuizen. “En misschien ook wel met buurgemeenten, of ze er open voor staan. Nu wordt het opgelegd, dat proces is wat ons betreft niet goed gegaan”, vertelt de fractievoorzitter, die ook vindt dat er veel te veel op het bordje van Dronten terechtkomt. “Maar laat duidelijk zijn dat Dronten een gastvrije gemeente is, dat hebben we ook laten zien bij het opvangen van Oekraïners en het uitbreiden van het azc.”

Teleurgesteld

Over die laatste zet stelde de VVD in een eerder stadium ook al vragen, al waren ze niet tegen dat besluit. “Omdat we als Dronten ook een bijdrage moeten leveren in deze crisis en dat hebben we echt gedaan. We zijn bijna teleurgesteld in wat er nu is gebeurd. Er wordt weer een beroep op de gastvrijheid van Dronten gedaan, in een andere vorm en ook nog voor langere duur. Biddinghuizen wordt met een kwart vergroot, dat is van een hele andere orde. Wij zijn er nogal kritisch op, vinden het jammer dat er weer een beroep op Dronten wordt gedaan.”

Wat de VVD nu gaat doen? De raadsbrief is nog vers, er komt nog steeds nieuwe informatie vrij, dus helemaal scherp heeft de partij dat nog niet. “We beraden ons nog op vervolgstappen”, stelt Hoogezand, die al wel rept over ‘een goed gesprek’. “We zijn trots op onze gastvrijheid, maar hier moeten we een goed gesprek over voeren.”

Louter positieve reacties

Bij GroenLinks en de PvdA kijken ze heel anders naar het nieuws van dinsdagmiddag. “Wij zijn er heel positief over en staan er volledig achter”, zegt Danieke van Baal namens GroenLinks. “We hebben de ruimte om te helpen, de wil is er om te helpen, dus dan moet je dat doen. Ik vind het wel spannend wat er over een half jaar gaat gebeuren, maar dat ligt vooral bij het COA.” Dat Dronten al veel doet in de opvang van vluchtelingen, zorgt bij GroenLinks niet voor twijfels. “Die geluiden hoor je natuurlijk wel, maar als je telkens naar je buren blijft wijzen, gaat er niets gebeuren.”

Roelf Raterink van de PvdA komt met soortgelijke woorden. “We hebben al een behoorlijke inspanning geleverd, maar als we nog iets kunnen doen, dan moeten we het niet nalaten. Want hoe die mensen er nu bij zitten, dat kan niet. Deze opgave hebben we als Nederland gezamenlijk op te lossen”, stelt het raadslid. Hij hoopt dat het COA zo de tijd heeft om de zaakjes op orde te krijgen. “Als we daar op deze manier bij kunnen helpen, dan doen we dat toch?”