Voorzitter Jim van der Linden
Voorzitter Jim van der Linden ©maartenheijenk.nl

BAS Schietsport zit te springen om jeugd: „Een beetje een oude-mannenclub aan het worden”

Sport

BIDDINGHUIZEN - De schietvereniging BAS hield een open huis om nieuwe leden te werven. De schietsport heeft het moeilijk in Biddinghuizen en de club was dan ook blij dat behoorlijk wat mensen kwamen binnenlopen en de sport uitprobeerden.

DeDrontenaar.nl nam een kijkje en sprak met voorzitter Jim van der Linden.

Wat voor vereniging zijn jullie?
Jim van der Linden: „Wij zijn schietvereniging BAS. We schieten hier met luchtwapens en met klein kaliber wapens: luchtgeweer, luchtpistool, klein-kalibergeweer en klein-kaliberpistool.”

Kunt u aan een leek uitleggen wat het verschil is tussen lucht en klein kaliber?
„Lucht werkt met perslucht, net zoals vroeger met een windbuks maar dan nu met een persluchtcilinder. Met klein kaliber schieten we met een kogeltje. Die wordt met een slagas ontbrand en vliegt dan de loop uit.”

Jullie schieten op een roos?
„Inderdaad, we hebben een kaart met een telling van 1 tot 10. Met de luchtwapens schieten we op tien meter, met klein-kaliberpistool ook op tien meter en met klein-kalibergeweer en -karabijn op twaalf meter.”

Hoe lang bestaat de club al?
„We zijn volgens mij in 1973 opgericht. We zijn op een andere locatie begonnen, maar sinds ik lid ben zitten we hier op sportpark De Schelp.”

Zijn jullie een grote vereniging?
„Nee, we zijn een hele kleine club met op het ogenblik maar 24 leden. Dat is jammer, want we hebben een fantastische locatie waar we met gemak op een avond 50 of 60 mensen kunnen hebben. Het zou fijn zijn als we er een paar leden bij krijgen.”

Die leden, zijn dat mannen en vrouwen van alle leeftijden?
„Dat is één van de vervelende dingen: we zijn een beetje een oude-mannenclub aan het worden. De meeste leden zijn boven de vijftig jaar met daarnaast gelukkig wel een paar relatief jonge dames. Jeugd hebben we helaas niet.”

Enig idee wat de reden voor dat tegenvallende ledenaantal is?
„Dat weet ik niet precies, al zijn er de afgelopen jaren wel wat gekke dingen gebeurd met schietsport. Mensen hebben misschien een associatie met gevaarlijke dingen. Maar wij werken met precisiewapens en die zijn er niet om gekke dingen mee te doen.”

Want uiteraard moeten jullie aan allerlei veiligheidseisen voldoen.
„Inderdaad, we voldoen aan àlle regels die noodzakelijk zijn. En dan hebben we daarnaast ook een enorme sociale controle: als we bezig zijn, controleren we elkaar. Het is een hele veilige omgeving. Ik heb nog nooit gehoord dat er op de tribunes is gevochten ofzo.”

Wat is het leuke aan de schietsport?
„Voor mij is het een ontspanning. Ik ben bijna vijftig jaar geleden begonnen met schieten en de precisie die je nodig hebt om een schot af te lossen, dat is heerlijk. Echt een ontspanning en tegelijk een inspanning, want je wilt het zo goed mogelijk doen.”

Het lijkt iedere keer hetzelfde. Is dat niet saai?
„Klopt, het is iedere keer hetzelfde. Tijdens een wedstrijd moet je veertig of vijftig keer een schot lossen. En dat moet op exact dezelfde manier, wil je het een beetje redelijk doen. Dat betekent dat je rustig moet zijn, in een goede lichamelijke conditie moet zijn, dan moet je op juiste manier richten en dat veertig of vijftig keer achter elkaar. Ik zou zeggen: probeer het eens!”

Waar haalt u uw genoegdoening uit??
„De kick is dat je jezelf verbetert, dat je het net even beter doet dan die vriend van je. Al moet ik wel erkennen dat ik mezelf niet meer verbeter. Haha, bij mij is de teloorgang ingetreden.”

Doen jullie aan competities mee?
„We hebben een eigen, onderlinge competitie. We hebben ook een competitie waarbij je de resultaten opstuurt, zodat je jezelf kunt vergelijken met schutters van andere verenigingen. En we gaan naar wedstrijden van verschillende verenigingen in het hele land. Zelf hebben we hier elk jaar ook één of twee districtswedstrijden of nationale kampioenschappen.”

En hoe goed zijn jullie?
„Alhoewel we op dit moment weinig jeugd hebben, staat het nationaal record van de jeugdcompetitie nog steeds op naam van onze club. En we hebben een paar heel goede oudere leden die enorm goed schieten op wedstrijden. We doen het dus heel goed, we hebben prima schutters.”