Kayleigh Heerikhuisen op het podium in Londen.
Kayleigh Heerikhuisen op het podium in Londen. eigen foto

Kayleigh Heerikhuisen uit Dronten wint Europese titel ID-judo in Londen

Sport

LONDEN (Engeland) - Kayleigh Heerikhuisen uit Dronten heeft in Londen goud gewonnen bij de eerste Europese kampioenschappen in ID-judo (intellectual disability). Ze was de sterkste in de klasse tot 70 kilogram.

„In de sporthal van de Universiteit van Londen de eerste Europese kampioenschappen in ID-judo plaats voor judoka’s met een verstandelijke beperking”, meldt de judobond op haar website.

„Op de eerste dag van de Europese kampioenschappen kwamen geen Nederlandse judoka's in actie. Op de tweede dag van de EK heeft Kayleigh Heerikhuisen (-70 kg) een gouden medaille veroverd. Bij de heren kwam Jasper Holtackers (-100) in actie en wist een bronzen medaille te bemachtigen.”

Persbericht

Geschreven door Bart Heerikhuisen (coach)

Londen – Op vrijdag 25 augustus heeft Shoganai judoka Kayleigh Heerikhuisen in Londen goud gewonnen in de klasse tot 70 kilo (niveau 1) op de eerste EJU Europese kampioenschappen judo voor mensen met een verstandelijke beperking (ID-judo). In oktober werd Kayleigh in Keulen al Wereldkampioen in dezelfde klasse.

Heerikhuisen Nederlands eerste Europees kampioen judo voor mensen met een verstandelijke beperking
Kayleigh en haar coach reisden dinsdag al naar Londen om daar in te checken op de University of East London. Op woensdag vond de divisioning plaats waarbij een team leraren en coaches bekijkt of de judoka’s in een poule qua niveau bij elkaar passen. Na de officiële loting, werden de definitieve poules bekendgemaakt waarbij Kayleigh in een poule met twee andere judoka’s werd ingedeeld. Op donderdag mochten de niveau 2 judoka’s strijden om de titel, Nederland had in dat niveau geen deelnemers.

Op vrijdag was het de beurt aan beide Nederlandse deelnemers, allen strijdend in het hoogste niveau. Kayleigh mocht in de ochtend het spits afbijten. Haar eerste partij tegen Carina Niemeyer uit Duitsland begon stroef. Een tani otoshi van Kayleigh werd helaas niet beloond met een score mag zorgde er toch voor dat, ondanks de 0-0 score aan het einde van de partij, de scheidsrechter Kayleigh als winnaar aanwees. Een half uur later was het tijd voor de tweede partij tegen Jasmin Siebelitz, eveneens uit Duitsland. Nu nam Kayleigh het heft in handen. Een ingezette actie van Siebelitz werd door Kayleigh overgenomen (wazari score) en werd Siebelitz op de grond direct in de houdgreep genomen. Na 10 seconden klonk het eindsignaal en werd Kayleigh Nederlands eerste Europees kampioen judo voor mensen met een verstandelijke beperking. Jasper Holtackers won in de middag het brons.

British Open ID-judo

Op zaterdag 26 augustus werd op dezelfde locatie nationale kampioenschappen, het British Open ID-judo, georganiseerd. Kayleigh kwam uit in dezelfde klasse en trof in haar poule 3 tegenstanders. De eerste wedstrijd tegen Denise Henaghan uit Schotland won Kayeigh dankzij twee wazari’s met uchi mata en tai otoshi. Daarna mocht zij opnieuw tegen de Duitse Carina Niemeyer judoën. Dit keer hield zij niet in en scoorde ze tweemaal wazari met o soto makikomi. In de derde en laatste partij groette Victoria Breidenstein uit Duitsland af en werd Kayleigh voor het vierde jaar op rij Open Brits kampioen.