Kevin Valk
Kevin Valk

Kevin Valk over Sportverkiezingen: „Belangrijk dat sporters waardering krijgen voor hun prestaties”

Sport

DRONTEN - De topsporters en sporttalenten uit de gemeente Dronten komen op vrijdag 18 januari weer samen in De Meerpaal voor de jaarlijkse sportverkiezingen. Nieuw bij die verkiezingen is dit jaar een categorie voor aangepast sporten. Nieuw is ook dat familie, vrienden, coaches en clubs geen sporters meer kunnen nomineren.

Het is het derde jaar dat de sportverkiezingen worden gehouden onder leiding van Kevin Valk. Als motorcoureur werd hij in het verleden zelf één keer gekozen tot sporttalent en drie keer tot sportman van het jaar. Die positieve ervaringen vormden voor hem aanleiding om ‘ja’ te zeggen, toen hij werd gevraagd voor de voorzittersfunctie.

Waardering voor prestaties

„Ik vind het belangrijk dat sporters de waardering krijgen voor hun sportprestaties, die ze verdienen”, legt de nu 25-jarige Kevin Valk uit, „Dat heb ik zelf altijd fijn gevonden. Aan die waardering heb ik in mijn jaren als topsporter veel gehad. Dat moet blijven!”

Behalve voor de sporters vindt de preses de verkiezingen ook belangrijk voor Dronten en voor de gemeente: „Ik wil graag meehelpen om de gemeente Dronten en al die sporttalenten in onze gemeente op de kaart te zetten. Bovendien wil ik graag de link leggen tussen de sport en de gemeente, want veel van die talenten maken natuurlijk gebruik van de faciliteiten van de gemeente Dronten.”

Innovaties doorvoeren

De functie kost uiteraard tijd: „Maar het is heel leuk om te doen. Het leuke is vooral dat je er als bestuur een eigen draai aan kunt geven. We proberen innovaties door te voeren, ook voor de avond zelf. Dat is het meest uitdagende, om elke keer proberen te verrassen.”

Zo’n innovatie was vorig jaar de kampioenenparade. „Dat gaan we dit jaar ook weer doen, want dat was één van de hoogtepunten van afgelopen editie.” Voor de komende periode staat de presentatie van een nieuwe website op het programma en de introductie van een nieuwe categorie: de aangepaste sporter van het jaar.

Waarom heeft het bestuur besloten dat inwoners geen kandidaten meer kunnen aandragen? Kevin Valk antwoordt dat zijn bestuur tegen steeds vaker tegen de nieuwe wet- en regelgeving rond de privacy opliep. Andere sportverkiezingen, zoals in Almere, hebben goede ervaringen met het zelf aanwijzen van de genomineerden. De voorzitter is niet bang om kandidaten over het hoofd te zien: „We doen altijd nog wel een check en er komt ook een knop op onze nieuwe website om de jury te triggeren.”

Sportaffiniteit

Er zijn dit jaar enkele mutaties geweest in de jury. Kevin Valk is blij met de huidige samenstelling. „Er zitten meer sportmensen in. Dat is fijn, want doordat er meer sportaffiniteit is, krijg je tijdens de vergaderingen ook meer dialoog.”

Bij het vergelijken van onvergelijkbare sporters is het in ieder geval een voorwaarde dat de kandidaten woonachtig zijn zijn in de gemeente Dronten. „Maar het belangrijkste is natuurlijk de prestatie. Daarnaast kijken we ook naar gradaties van sportklasses. Vorig jaar werden bijvoorbeeld de voetballers van Swift’64 kampioen in de vierde klasse en de dames van BAS Basketball in de hoofdklasse. Dat laten we ook meetellen.”

Ook wordt er kritisch gekeken naar de verschillen tussen sporten. Behalve het oordeel van NOC/NSF of iets wel of niet een sport is, kijkt de jury naar het gewicht dat een tak van sport in de schaal legt.

Nikki Boon en Ryan Nijboer

De regerende sportman en sportvrouw lijken ook dit jaar belangrijke kandidaten. Atlete Nikki Boon werd deze zomer Nederlands meerkampioen bij de meisjes junioren B met zeven PR’s. Tennisser Ryan Nijboer klom naar nummer 756 op de wereldranglijst.

Kevin Valk doet uiteraard geen uitspraken over wie er gaat winnen. Hij benadrukt dat er méér kandidaten zijn: „En niet alleen uit de traditionele hofleveranciers Shoganai Judo Dronten en atletiekvereniging Flevo Delta. Autocoureur Beitske Visser doet het bijvoorbeeld ook weer heel goed.”