MHC Flevoland
MHC Flevoland

BTW-verandering kan flinke strop worden voor bijvoorbeeld waterveld MHC Flevoland

Sport

DRONTEN - De BTW-vrijstelling voor nieuwe sportaccommodaties verdwijnt. „Dat is niet leuk”, zegt wethouder Ton van Amerongen met gevoel voor understatement. Het zou bijvoorbeeld flinke gevolgen kunnen hebben voor de plannen voor het nieuwe waterveld van hockeyclub MHC Flevoland.

De investering voor dat waterveld bedraagt ongeveer 400.000 euro. „Reken maar uit: als je 21% BTW niet kunt terughalen, dan heb je wel een dingetje”, beseft Van Amerongen.

Compensatie

Voorlopig rekent de wethouder erop dat hij een deel van die BTW kan terughalen via een tijdelijke compensatieregeling van het Rijk: de specifieke uitkering stimulering sport, afgekort SPUK. Er zit 237 miljoen euro in dat potje, maar dat moet wel gedeeld worden door alle gemeenten.

„Bij overschrijding van het budget worden gemeenten naar rato gekort op hun uitkering”, schrijven B en W aan de gemeenteraad. „Voor bijvoorbeeld het waterveld is het dus de vraag of we het volledige bedrag terugkrijgen”, legt Van Amerongen uit. Hij wijst er bovendien op dat de SPUK-bijdrage maar tot 2023 geldt: „Daarna vervalt ook die regeling.”

Zwembad

Voor de bouw van het nieuwe zwembad (kosten: 8,1 miljoen euro) krijgt de gemeente Dronten de BTW nog wel terug. De werkzaamheden voor dit bad zijn namelijk nog in 2018 begonnen en vallen daarom onder een overgangsregeling.

Ton van Amerongen ontkent dat de start van de bouw naar voren is geschoven vanwege deze regeling: „We zouden beginnen in december. Dat hebben we ook gedaan en dat komt nu heel mooi uit.”