Kelly Drent tijdens een demonstratie van Gyjatu in De Meerpaal.
Kelly Drent tijdens een demonstratie van Gyjatu in De Meerpaal. ©maartenheijenk.nl

Kelly is niet weg te slaan bij Gyjatu: „Tijdens de les hebben we heel veel lol met elkaar”

Sport

DRONTEN - Kelly Drent geeft dansles bij Gyjatu in Dronten. „Toen ik in groep 8 van de basisschool zat hebben twee vriendinnetjes me meegenomen”, vertelt ze, „Ik dacht meteen: dit is geweldig. Ondertussen doe ik het al elf jaar en als het kan blijf ik voor eeuwig. En niet alleen lesgeven, maar ook zelf dansen.”

Wat houdt Gyjatu in?
„Het is de afkorting van gym, jazz en turnen. Binnen de vereniging zijn wij de jazzballet-afdeling. Die bestaat uit diverse leeftijdsgroepen: van jonge kinderen tot en met senioren. Ook hebben we drie selectiegroepen. En we zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen.”

Doen jullie alleen jazzdans?
„Met de oudere groepen doen we inderdaad vooral jazzdance, maar daarbij ben je ook heel veel bezig met ballet, want uiteindelijk is ballet de basis voor dans. En met de jongste kinderen doe ik soms ook hele andere danssoorten. Stukjes stijldansen of moderne dans bijvoorbeeld.”

Aan wie geef je les?
„Aan twee groepen: de youngsters en de C-selectie. Met die selectie doen we mee aan wedstrijden. We trainen anderhalve uur in de week om alle technieken onder de knie te krijgen. Maar er zit ook genoeg lol bij hoor, het moet natuurlijk wel leuk blijven voor iedereen.”

Wat moeten we ons bij die wedstrijden voorstellen?
„Dat gaat volgens de regels van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. In een dans moet je dan bepaalde technieken laten zien voor een jury. Dat is ècht een teamsport, niet alleen tijdens de wedstrijden maar ook er omheen. We hebben heel veel fun met elkaar!”

Hoe vaak zijn er wedstrijden?
„Buiten de vereniging heb je meestal twee of drie optredens en binnen de vereniging hebben we ook ieder jaar drie optredens.”

Zijn jullie goed?
„Sowieso. Wij zijn geweldig! We winnen regelmatig een eerste prijs en hebben met onze eerste selectie ook een keer op het NK gestaan.”

Zijn het alleen meisjes?
„In de praktijk zijn het inderdaad wel heel veel meiden, maar het is zeker ook een sport voor jongens. En we willen er héél graag meer jongens bij hebben. Diversiteit is leuk binnen een groep.”

Er zijn in Dronten diverse dansscholen. Is dat concurrentie voor jullie vereniging?
„Wel in de zin dat zij natuurlijk ook dansles geven. Maar wij zijn volgens mij de enige die meedoet aan KNGU-wedstrijden. Dus als het gaat om techniek en houding tijdens je dans dan zijn wij wel anders dan de dansscholen.”

Je zegt dat jullie op zoek zijn naar nieuwe mensen. Waarom zou iemand lid worden, wat is er zo aantrekkelijk aan?
„De groepen zijn gewoon heel leuk. We zijn echt een team. Ook buiten het dansen om is het heel gezellig. Als we een wedstrijd hebben gehad gaan we met z’n allen wat leuks doen. En ook tijdens de les hebben we heel veel lol met elkaar. Dat maakt het dansen leuk.”