Waterskivereniging De Harder.
Waterskivereniging De Harder. eigen foto

Waterskivereniging begint deze week met renovatie: „De kers op de taart”

Sport

BIDDINGHUIZEN - Waterskivereniging De Harder gaat haar hele haven renoveren. De komende week beginnen de werkzaamheden en eind maart moet alles klaar zijn. Het is een ingrijpende klus die zo’n 4 ton kost en volledig door de vereniging wordt betaald.

De waterskivereniging viert de komende zomer het 50-jarig bestaan. De club is gevestigd aan het Veluwemeer, iets ten noorden van appartementencomplex Zuiderzee op Zuid. Het terrein valt onder de gemeente Dronten en ligt vlakbij Harderwijk.

Er zijn rond de 120 gezinnen lid van De Harder en daarnaast zijn er enkele individuele leden. Die waterskiërs komen uit Dronten, Harderwijk en Zeewolde, maar ook van verder weg. „We liggen centraal en onze leden zitten verspreid over het hele land”, weet voorzitter Liza Cramer.

Fanatiekelingen

Die sportievelingen zijn tussen maart en oktober regelmatig te vinden op het Veluwemeer. Sommigen komen elke week of zelfs een paar keer in de week en de echte fanatiekelingen gaan ook na oktober door, tot het echt te koud wordt. De zomervakantie is de drukste periode, maar ook tijdens het jaarlijkse waterskikamp en bij wedstrijden is het druk aan de Strandweg.

De haven van De Harder was na een halve eeuw aan renovatie toe. „We zijn er meer dan twee jaar mee bezig geweest samen met onze havencommissie en bouwcommissie”, vertelt Liza, „Dit najaar zijn de leden akkoord gegaan en nu gaat het echt beginnen.” Dat gebeurt zonder subsidie: „We hebben ervoor gespaard en daarnaast hebben we een hypotheek afgesloten bij de bank.”

Duurzaam

De hele haven, inclusief de palen, steigers en botenhelling, wordt vernieuwd. Het hout wordt op de meeste plaatsen vervangen door beton: „Zodat het duurzaam is en we er de komende jaren geen omkijken meer naar hebben.” Ook de havenboxen, waar de boten van de leden liggen, worden aangepakt. Het aantal boxen wordt uitgebreid naar 82.

Op het terrein staan twee gebouwen, die allebei verpacht worden: een kantine en de waterskischool van Alex Clay uit Dronten. De kantine blijft intact, de school is inmiddels platgegooid en wordt opnieuw opgebouwd.

Niet alles in één keer

De huisjes waar de leden kunnen vertoeven blijven hetzelfde. Dat geldt ook voor de trailerplaatsen voor de leden die geen box hebben. De rest van het terrein wordt later misschien aangepakt. „Dat gaat niet allemaal in één keer lukken”, legt de voorzitter uit.

Bij het maken van de plannen is de vereniging geholpen door Bureau Maris uit Zeewolde. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma De Waard, eveneens uit Zeewolde. Daarnaast gaan de leden ook zelf aan de slag: „We hebben een kluscommissie die het terrein onderhoudt. Samen met de havencommissie en De Waard hebben die gekeken welke werkzaamheden we zelf kunnen doen.”

Kers op de taart

Liza is blij met wat er de komende maanden gebeurt: „Het is voor ons de kers op de taart, we zijn heel trots dat dit gaat lukken. We krijgen een nieuwere uitstraling, meer plekken voor de leden en dat is een mooie stap voor een goede toekomst. Wij willen als vereniging groeien en de sport promoten. Dan is het mooi als je de faciliteiten zo netjes en goed mogelijk voor elkaar hebt.”

Zelf is de voorzitter al sinds haar jonge jaren bij de waterskisport betrokken. „Ik kom uit Almere en wij zaten altijd op de camping hiernaast. Toen ik acht jaar was, heb ik het geleerd van één van de leden die hier nog steeds rondloopt. Ik heb jarenlang op Europees topsportniveau meegedraaid, het is een rode draad in mijn leven.” inmiddels woont Liza met haar gezin in Zeewolde.

Afstand houden

Ze hoopt dat de komende verbouwing leidt tot verdere groei van de vereniging. Voordeel is dat waterskiërs makkelijk afstand kunnen houden en dat de sport dus ook in deze coronatijd beoefend kan worden.

Wel benadrukt Liza dat De Harder ècht een waterskivereniging blijft: „We zitten op een hele mooie plek. Op ons terrein ligt een stuk strand en ook hiernaast liggen stranden. Er komen regelmatig dagjesmensen de haven binnenvaren. Die zijn natuurlijk altijd welkom voor een versnapering of om kennis te maken. Maar als ze alleen lid willen worden voor een ligplaats, dan moeten we ze teleurstellen. Nieuwe leden moeten wel aansluiten bij onze visie en ons beleid als watersportvereniging.”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 12 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 12 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 13 uur geleden