Afbeelding
Michael Verbeek en Arno van der Hoeven

7 FOTO’S | Zes leden van duikvereniging OWSVD begeven zich onder het ijs

Sport

DRONTEN - Zes leden van duikvereniging OWSVD hebben zich zondag onder het ijs begeven. Onderwatersportvereniging Dronten zocht hiervoor een rustige plek, in de wetenschap dat het maken van een wak door schaatsers niet gewaardeerd zou worden. Die plek werd gevonden in de Reigersplas in Zeewolde.

Verslag geschreven door OWSVD:

Door met een kettingzaag een bijt in het ijs te maken, konden de duikers van OWVD makkelijk onderaan de boothelling onder het ijs. Ijsduiken is een gevaarlijke sport, waar veel bij komt kijken. Naast veiligheidsduikers en de aanwezigheid van EHB(D)O op de kant, zijn de duikbuddies ook vastgemaakt aan een touw wat naar kant loopt.

De tweede duiker zit aan de eerste verbonden met een buddylijn. Via het touw op de kant staan ’lijnseiners’ in contact met de duikers onder het ijs. Zij kunnen door korte rukjes te geven aan het touw, communiceren met de duikers. De duikers onder het ijs kunnen het touw gebruiken om aan te geven dat ze de seinen begrepen hebben, of om alarm te slaan als er iets mis gaat onder het ijs. In geval van nood kunnen de seiners op de kant de duikers snel terug op de kant trekken.

Controle door politie

Zijn er normaal al veel regels en afspraken voor het ijsduiken, in coronatijd kwamen hier nog eens veel extra afspraken bij. Bij de controle door de politie, werd alles in orde bevonden en konden de beide duikverenigingen verder met hun avontuur. 

Zes leden van de vereniging uit Dronten begaven zich onder het ijs. Drie van deze leden konden na deze duik gefeliciteerd worden met het behalen van hun ijsduikbrevet. Bijzonder, want er zijn natuurlijk nog maar weinig winters met voldoende koude dagen om geschikt ijs te vormen. De ander duikers hebben dit brevet wel in eerdere jaren weten te behalen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
 Havenplein
Alpina (voorheen Sinke) naar Havenplein: "Centraal gelegen locatie" 19 uur geleden
Afbeelding
Nikki Boon breekt schoolrecords tijdens meerkamp in de VS (11 foto's) 19 uur geleden
Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 20 uur geleden