Leida Naber, Alberdina Buiskool Leeuwma, moeder Alice en vader Gert Naber.
Leida Naber, Alberdina Buiskool Leeuwma, moeder Alice en vader Gert Naber. eigen foto

Leida Naber consolideert zesde plaats bij EK eventing: „Echt top gepresteerd”

Sport

SEGERSJÖ (Zweden) - Leida Naber uit Biddinghuizen is zesde geworden tijdens de Europese kampioenschappen eventing voor junioren in Zweden. Na de eerste twee onderdelen stond ze al zesde en die positie consolideerde ze tijdens het afsluitende springparcours.

Na haar opvallend goede dressuurproef en foutloze cross volgde vanochtend (zondag) om acht uur de keuring. „Dat was nog wel even spannend”, vertelt Leida vanuit de vrachtwagen terug naar Nederland, „Daarna raakten we tijdens het springen helaas één balkje, maar ik was daar toch wel tevreden mee. Het was gewoon een hele mooie afsluiting.”

Heel tevreden

Door dit resultaat hield ze haar zesde plaats vast. Het ene foutje bij het springen deerde haar niet: „Anders was ik vierde geworden. Vierde of zesde maakt niet zoveel uit. Ik ben gewoon heel tevreden over het weekeinde.”

Hoe verklaart de 16-jarige inwoner van Biddinghuizen haar succes? „Gewoon goed en hard trainen, mentaal stabiel blijven. Weten dat je daar niet voor niets staat en je ding doen, je niet gek laten maken en niet anders rijden dan je thuis rijdt. Je bent daar op een bepaalde manier gekomen en dan moet je niet opeens dingen anders doen omdat het een EK is.”

Nederlands team

Leida Naber eindigde in Segersjö als eerste Nederlandse, maar maakte geen deel uit van het Nederlands juniorenteam. Omdat Fulco bij aankomst niet helemaal fit leek, liet bondscoach Marcelle de Kam de combinatie buiten het team.

Is deze zesde plaats een lange neus naar de bondscoach? „Nee hoor, nee”, antwoordt ze, „Bij aankomst leek mijn paard niet heel erg fris en dan moet je keuzes maken. We waren met z’n zessen en er kunnen er maar vier in het team. Dan snap ik dat je de vier fitste paarden neemt. Ik ben al lang blij dat ik op deze manier de wedstrijd heb kunnen uitrijden.”

„De bondscoach is ook hartstikke blij voor mij”, vervolgt Leida. Tegen DeHoefslag.nl zegt De Kam inderdaad: „Ik ben superblij voor Leida die echt top gepresteerd heeft.”

Veel appjes

In Zweden heeft Leida inmiddels al veel appjes en andere felicitaties vanuit Nederland ontvangen: „Iedereen leeft heel erg mee; echt héél leuk!”

Op het ogenblik rust ze uit in de vrachtwagen. Samen met Fulco, haar ouders en groom Alberdina Buiskool Leeuwma verwacht Leida morgenavond terug te zijn in Biddinghuizen. Na de eerste anderhalve week gemist te hebben, sluit ze daarna aan bij haar medeleerlingen in vwo 5 van het Almere College in Dronten.

In haar sport gaat ze de komende periode aan de slag met jonge paarden om zich voor te bereiden op volgend seizoen. Aan de Nederlandse kampioenschappen in oktober in Boekelo mag ze niet meedoen: „Daar moet je 18 jaar voor zijn.”

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 6 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 7 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 7 uur geleden