BAS Voetbal
BAS Voetbal ©maartenheijenk.nl

Commissie van drie ‘wijze mannen’ moet crisis bij BAS Voetbal bezweren

Sport

BIDDINGHUIZEN - Het aangekondigde aftreden van het voltallige bestuur zorgde ervoor dat er gisteren maar liefst 70 mensen naar de ledenvergadering van BAS Voetbal kwamen. Zij besloten unaniem dat een commissie van ‘wijze mannen’ zich gaat buigen over de toekomst van de club en over de samenstelling van een nieuw bestuur.

Voorzitter Hein Grafhorst gooide anderhalve week geleden de knuppel in het hoenderhoek met een brief, waarin bij zijn vertrek aankondigde. Het voltallige bestuur schaarde zich achter hem.

Gezeur

Wat is er precies aan de hand binnen de club? „Een aantal mensen levert kritiek op van alles en nog wat”, antwoordt de voorzitter. Kunnen we het ordinair samenvatten met: jullie zijn het gezeik zat? „Het woord gezeik zal ik niet gebruiken, maar inderdaad: we zijn het gezeur zat.”

Hoe groot de groep klagende leden is, kan Grafhorst niet zeggen. Hij vertelt dat de kritiek hem persoonlijk bereikt, via de e-mail, telefoon en social media: „Dat heeft impact. En op een gegeven moment krijg je de druppel waardoor de emmer overstroomt.”

„Daar komt nog bij dat het aantal vrijwilligers eerder afneemt dan toeneemt. Daar heeft corona ook geen goed aan gedaan. Daarover hebben we in september een brandbrief gestuurd. Het gevolg is dat we de taken moeten verdelen over minder schouders. Je moet dit dan ook zien als een soort noodsignaal: jongens let op, we zijn samen een vereniging en we moeten het sámen doen.”

Unaniem

Het bestuur las gisteravond een verklaring voor, waarin ze de reden van het terugtreden nog een keer uitlegden. Na een korte discussie kwam het bestuur met het voorstel van een ‘commissie van wijze mannen’, bestaande uit twee ereleden en een lid van verdienste: Mart Muller, Henk Georg en Sietse de Boer.

De leden namen dat unaniem over en binnen anderhalf uur was de vergadering afgelopen. „Het is allemaal in een goede sfeer en harmonie gegaan, met respect voor elkaar”, zo schetst de voorzitter de crisisbijeenkomst, „Er is niet met modder gegooid, er zijn geen namen genoemd. Dus wat dat betreft is het netjes verlopen.”

De reguliere ledenvergadering staat gepland voor december en de hoop is dat de commissie dan met een voorstel komt. Als het huidige bestuur zich dan in de aanbevelingen kan vinden, zijn bestuursleden dan bereid terug te keren? „Wij sluiten niets uit en ik ga geen deuren dichtgooien”, zegt Hein Grafhorst daarover, „Maar gegeven de situatie acht ik die kans niet heel groot.”

Het mooiste wat er is

Is het nog leuk bij BAS Voetbal? Hein Grafhorst: „Als ik op het veld kom en ik zie die jongens en meisjes voetballen, dan is dat het mooiste wat er is! Alleen het gezeur er omheen, dat is het mij allemaal niet meer waard. Ik heb negen jaar in het bestuur gezeten en op een gegeven moment denk je: wat waardering zou af en toe ook op z’n plek zijn. En dat gebeurt bijna niet.”

„Naast de stilzwijgende meerderheid is er een kleine onderstroom, die het verziekt voor een aantal van onze bestuursleden. Natuurlijk vraag je je af: moet ik mijn oren laten hangen naar een minderheid? Maar op een gegeven moment is de emmer vol.”

De voorzitter benadrukt dat BAS Voetbal nog steeds een hele fijne en mooie vereniging is: „En ik hoop echt dat bij een aantal mensen het lampje is gaan branden, zodat we met z’n allen BAS Voetbal weer op het niveau kunnen brengen dat we graag willen. Daarvoor hebben we elkaar nodig en moeten we samen de schouders eronder zetten.”

Noodkreet

 Havenplein
Alpina (voorheen Sinke) naar Havenplein: "Centraal gelegen locatie" 18 uur geleden
Afbeelding
Nikki Boon breekt schoolrecords tijdens meerkamp in de VS (11 foto's) 18 uur geleden
Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 19 uur geleden