De eerste meters van meester Alwin op het schoolplein van De Zevensprong.
De eerste meters van meester Alwin op het schoolplein van De Zevensprong. eigen foto

Kinderen De Zevensprong begeleiden meester Alwin op marathon: „Heel bijzonder”

Sport

DRONTEN - „Wat een avontuur!” Alwin Penninkhof (32) liep het afgelopen jaar iedere maand een marathon en deed daarbij alle provincies aan. Alwin is leerkracht aan christelijke basisschool De Zevensprong. Zaterdag sloot hij z’n avontuur af door van school naar huis te lopen. Op de eerste meters, tijdens een rondje door Dronten-west, werd hij vergezeld door veertig leerlingen.

Je hebt dit kalenderjaar twaalf marathons gelopen. Waarom?
Alwin Penninkhof: „Ik loop iedere week 50 à 60 kilometer, gewoon omdat ik het leuk vind. De afgelopen vier jaar had ik een stuk of tien marathons gelopen. Omdat er dit jaar geen wedstrijden waren, wilde ik mezelf uitdagen. Daarom had ik me voor 2021 voorgenomen om elke maand een marathon te lopen. Zaterdag heb ik dat afgerond.”

Je hebt van die laatste marathon een bijzonder evenement gemaakt.
„Dat klopt. Ik werk in Dronten op De Zevensprong en ik wilde bij mijn huis in Overijssel eindigen. Het leek mij leuk om met de kinderen te beginnen en daarna met een aantal hardloopkameraden langs de Hanzelijn en het Reevediep naar IJsselmuiden te lopen. Hier heb ik dan nog wat afsluitende rondjes gelopen om aan 42 kilometer te komen.”

Deden er veel kinderen mee?
„Ik geef les aan groep 6 en ik heb een paar keer looptraining gegeven in de pauze aan de kinderen die het leuk vinden. Ik had groep 6, 7 en 8 uitgenodigd en er deden ongeveer veertig leerlingen mee.”

Hoe had je dat georganiseerd?
„De kinderen konden kiezen tussen een rondje van een kilometer of een mijl door de wijk. Bijna iedereen liep de langere route. Na afloop was er op het schoolplein chocolademelk met slagroom met een koekje erbij. Ik heb iedereen bedankt, heb ze allemaal een goede vakantie gewenst en toen ben ik vertrokken naar IJsselmuiden.”

Wat vonden de leerlingen er van?
„Fantastisch. Ik kreeg vragen als: meester, gaan we volgende week weer? Ik ben zelf heel erg van het bewegen. Kinderen moeten bewegen! Daarom is het zo jammer dat de sportscholen en de clubs nu weer stil liggen. Ik ben ook veel bezig met staand leren en ik heb vorig jaar met de klas twee keer de daily mile gelopen.”

Waarom vind je dat bewegen zo belangrijk?
„Bewegen verbetert de fitheid van kinderen, maar vergroot ook het plezier van leren. Daarnaast draagt het positief bij aan het groepsgevoel. Iets waar ik veel waarde aan hecht!”

Je zult als kind niet van hardlopen houden en bij meester Alwin in de klas zitten…
„Ik dring ze niets op hoor! Maar bewegen doet kinderen goed. Het hoeft ook niet persé hardlopen te zijn, het kan ook wandelen zijn of gewoon lekker naar buiten. Dat probeer ik de kinderen mee te geven.”

Hoe was de aankomst thuis?
„Bij de finish stonden familie, vrienden en bekenden klaar voor een warm onthaal. Heel bijzonder! Deze uitdaging was niet altijd even gemakkelijk, maar heeft me veel gebracht

Je had er ook een goed doel aan verbonden.
„Ik zit in de stichting IJHOE. Dat staat voor IJsselmuiden Helpt Oekraïne en daarmee steunen we kinderen in de Oekraïne, die soms zonder ontbijt naar school gaan. Ik heb in een jaar tijd zo’n vijfduizend euro bijeen gebracht, een mooi bedrag.”

Krijgt dit marathonproject nog een vervolg?
„Nee, het is nu klaar. Maar ik blijf natuurlijk wel hardlopen en ik ga ook doelen stellen. Misschien ga ik een honderd kilometer lopen of een marathon binnen de drie uur.”

Zou je het anderen aanraden om twaalf marathons binnen een jaar te lopen?
„Neenee! Het is eigenlijk een te grote belasting. Je loopt kleine blessures op en je merkt dat de tussentijd te kort is om je op te laden voor de volgende marathon. Ik vond het heel leuk om te doen, ik heb bijvoorbeeld tijdens de kortste nacht door de bossen in Drenthe gelopen, maar ik zou het anderen niet aanraden.”


Alwin Penninkhof bij de start van de kinderloop. (eigen foto)