Manon Bakker - archieffoto
Manon Bakker - archieffoto Paul Hinninck

Manon Bakker is bekkenproblemen te boven en hoopt bij WK op plek in de top tien

Sport

SWIFTERBANT - Het gaat de laatste weken goed met Manon Bakker. De 22-jarige veldrijder uit Swifterbant vertrekt morgen naar Fayetteville in de Verenigde Staten voor de wereldkampioenschappen. Ze hoopt op een plek bij de eerste tien.

Het ging in 2021 niet heel geweldig met je. Hoe kwam dat?
Manon Bakker: „Dat had vooral met een blessure aan mijn bekken te maken.”

Je bent in 2017 in de buurt van Walibi lelijk gevallen tijdens een trainingsritje. Heeft het daar nog steeds mee te maken?
„Ja, daar is het inderdaad begonnen. Het komt nog steeds op sommige momenten terug als er een harde klap op komt. Eigenlijk heb ik er te lang te veel klappen op gehad, waardoor het geen tijd kreeg om te genezen en het alleen maar erger werd.”

Ben je daar nu van hersteld?
„Het had tijd nodig om te herstellen en sinds de kerstperiode gaat het beter en voel ik me goed. Daar ben ik heel blij mee, want het begon een beetje te frustreren.”

Vertaalt zich dat ook al in uitslagen?
„Zaterdag in Hamme was echt een goede wedstrijd, daar werd ik zesde. Daarnaast heb ik verschillende goede dagen gehad. De uitslagen waren dan niet altijd goed, maar het gevoel wel en daar hou ik me aan vast.”

Is jullie seizoen door corona heel anders dan andere jaren?
„Nee, wij mogen eigenlijk in onze handjes knijpen. Het enige verschil is dat er bij de meeste wedstrijden, in ieder geval in Nederland, geen publiek is. Voor de rest gaat alles gewoon door, alhoewel de startgelden wel wat minder zijn omdat er geen publiek mag komen. Er zijn voor ons niet superveel wedstrijden afgelast, dus wij hebben eigenlijk elk weekeinde nog wel een wedstrijd. Wij mogen zeker niet klagen.”

Hoe is in Arkansas de coronasituatie?
„Er zijn daar bijna geen maatregelen, ik geloof dat ze in die regio niet zo erg in corona geloven. Wat dat betreft vind ik het wel een beetje eng. Je wilt daar niet besmet worden, want dat zou betekenen dat je niet naar huis kunt. Dus ik ga daar mijn handen wassen, desinfecteren, mondkapje dragen, afstand houden en dan hoop ik dat het goed gaat.”

Wat verwacht je van het wereldkampioenschap?
„Ik ga er niet heen met het idee dat ik een medaille ga halen, want dat zit er normaal gesproken niet in. De hele wereldtop is er. Top tien is het doel en dat is denk ik realistisch. Ik ga gewoon keihard mijn best doen en dan zie ik wel wat de uitslag is.”

Wat weet je van het WK-parcours?
„Dat ligt een beetje aan het weer. Het kan óf heel snel zijn óf bij modder heel langzaam. We moeten veel klimmen, maar technisch is het geen hele lastige wedstrijd. Op zich ligt een langzame cross mij iets beter dan een snelle. En ik denk niet dat het héél snel wordt, omdat bij testwedstrijden al het gras al weggereden is.”