Paardenweides in Swifterbant-zuid.
Paardenweides in Swifterbant-zuid. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Paardenweides als buffer tussen nieuwbouw en waterpomp is onbespreekbaar

Swifterbant

SWIFTERBANT - De geplande nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid is door een bos en een strook paardenweides gescheiden van de rest van het dorp. Er is aan de kant van de Biddingweg een probleem met de herrie van een waterpomp. Diverse raadsleden zien een oplossing in het verplaatsen van de paardenweides. Voor wethouder Gerrit Jan Veldhoen en de ‘regeringspartijen’ is die buffer tussen de waterpomp en de wijk onbespreekbaar.

„Het is niet aan mij om daar nu nog over te discussiëren”, zei Jan Ammerlaan (Leefbaar) over een eventuele verplaatsing, „Die paardenweides liggen er al jaren. Ik ben ervan overtuigd dat ze daar op een juiste plek liggen.”

Een gedrocht

Peter Duvekot van de SP ziet de paardenweides juist als een ideale buffer: „Er ligt nu een enorme barrière tussen het dorp en de nieuwe wijk. Het is een gedrocht, dat kán helemaal niet. Die strook op andere manier neerleggen lost een heleboel problemen op qua bereikbaarheid en geluidsoverlast.”

„De keuze is gemaakt om de paardenweides niet te verplaatsen”, reageerde wethouder Gerrit Jan Veldhoen (ChristenUnie). Eén van de problemen is dat het voor projectontwikkelaar BPD niet uit kan om op de dure grond, bedoeld voor woningbouw, paardenweides te realiseren. Volgens de wethouder zijn er makkelijker oplossingen voor de geluidsoverlast aan de kant van de Biddingweg.

Oogkleppen

„Er wordt niet eens gekeken naar de paardenweides”, klaagde Suzanne Stoop van de PvdA, „Hebben we oogkleppen op? Kijk nou eens met een open blik naar het plan. Ik wil een aantrekkelijke woonwijk voor Swifterbant, dus laten we niet gewoon het oude plan er doordrukken.”

„Ik vind het vreemd dat raad nu aanbevelingen doet die ik niet eerder gehoord heb”, reageerde wethouder Veldhoen. Over de aantrekkelijke woon- en leefomgeving in de wijk hoeft de raad volgens hem niet in te zitten: „Dat is bepaald in de wet. Dat is onze plicht.”

Blindstaren

Paul Vermast wees erop dat er van de andere kant van de Biddingweg niet alleen geluid komt, maar ook stof en andere overlast: „De paardenweides kunnen een oplossing zijn. Er niet naar willen kijken is je blindstaren op iets dat door de feiten is achterhaald. Ik hoor ook Dorpsbelangen zeggen dat de paardenweides op een hele rare plek in het plan liggen.”

Volgens Vermast zijn de wettelijke geluidsnormen gebaseerd op de A10 en Amsterdam-West: „Maar dit is Swifterbant. Wij gaan voor een hogere kwaliteit, wij willen dat de mensen in hun achtertuin ’s avonds prettig een biertje kunnen drinken. Als daarvoor veranderingen in het plan nodig zijn, dan moeten we dat doen in het belang van de toekomstige inwoners. Doen we dat nu niet, dan hebben we in de toekomst een probleem.”

In de toekomst

Wethouder Veldhoen is ‘tussenpaus’ en suggereerde dat er in de toekomst misschien nog eens naar de locatie van de paardenweides kan worden gekeken: „Verplaatsen kost een vermogen en dan liggen ze nóg op de verkeerde plek. Laten we de snelheid erin houden. Voor dit plan is het niet nodig dat we ze verplaatsen.”

Vermast snapte er niets van: „Dus een volgende bestuurder moet met de paardenweides aan de gang? Wat zijn we aan het doen?”

Swifterbant-zuid