Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Ā© Eelco Lindhout

NCK keert niet meer terug op Meerpaalplein: ā€˜Te groot gewordenā€™

Sport

DRONTEN - Zoā€™n 280 teams aan de start, de ene komt met een partytent, de ander met een volledig ingerichte touringcar. Het moge duidelijk zijn dat het Nederlands Club Kampioenschap wielrennen (NCK) uit nood naar het industrieterrein Leisure World is verplaatst, maar dat het de organisatie ook heel goed uitkomt. ā€œWant we zijn te groot gewordenā€, stelt Frans van Varik.

Het is op deze zondag een drukte van belang rond Leisure World, daar waar voor het eerst de start en finish zijn van het NCK. Dat kampioenschap wordt al jaren verreden in en om Dronten, maar de laatste jaren gaat het organiseren van die wielerwedstrijd niet van harte. Neem 2021, toen de organisatie van de wedstrijd moest uitwijken naar Flevonice bij Biddinghuizen. Ditmaal keerde het NCK weer terug naar Dronten, waar eerder werd gestart vanaf het Meerpaalplein. Maar nu gebeurde dat dus vanaf het industrieterrein bij Leisure World.

ā€˜Alle ruimteā€™

Een verandering die positief is uitgevallen? Zeg dat wel. Althans, als we organisator Frans van Varik mogen geloven. Hij heeft het Meerpaalplein eigenlijk geen moment gemist. ā€œOmdat we hier echt alle ruimte hebben. In het centrum zorg je toch voor overlast, met fietsers op het trottoir bijvoorbeeld. Daar heb je op dit industrieterrein geen last van. We zijn te groot geworden voor een start op het Meerpaalplein, ga daar maar eens 280 teams een plek geven.ā€

Die teams hebben van alles nodig. Van ruimte voor tenten en touringcars tot een plaats om te douchen. Dat laatste kan dan weer bij de sportschool, terwijl er voldoende gelegenheid is om bussen en andere onderkomens neer te zetten. ā€œDaardoor wordt het gezellig en daar is het NCK ook zeker voor in het leven geroepen. Het is de afsluiter van het seizoen en dat moet ook gezellig zijn. Dat kan hier uitstekend. We hebben een ontzettend mooie dag gehadā€, stelt Van Varik, die zelf al jarenlang in Dronten woont en alleen daarom al blij is dat het evenement uit het centrum is vertrokken. Scheve gezichten, daar zit hij immers niet op te wachten.

Nationale titels

Dan kon het gedurende de dag gezellig zijn, uiteindelijk ging het tijdens dit nationale Club Kampioenschap ook gewoon om de prijzen. De Jonge Renner Academy pakte voor de achtste keer de nationale titel in de A-categorie bij de mannen, terwijl Jord Baak uit Dronten met zijn ploeg VolkerWessels tot slechts een vijfde plaats kwam. Bij de vrouwen ging de nationale titel naar de Noordelijke Wieler Vereniging Groningen, zij bleven de ploeg Jan van Arckel slechts drie seconden voor.

Was er dan helemaal niets te klagen? Nee, eigenlijk niet. De organisatie moet nog wel beginnen aan de evaluatie, gaat daarom ook nog langs alle teams, en dan gaat het vooral over het ingekorte parcours. ā€œMaar we hebben er nog niets over gehoord. Een parcours van 35 kilometer met maar zes bochten. Heel geschikt voor een tijdrit, dat heb je nergens andersā€, sluit Van Varik af.

De lezers van DeDrontenaar.nl vonden dit drie jaar geleden de belangrijkste kenmerken van Swifterbant.
Dorpsbelangen Swifterbant zoekt drie foto's: "Ja, dit is typisch Swifterbant" 13 uur geleden
De Industrieweg in Swifterbant.
Een Boompje Opzetten | Watercipressen of Chinese moerascipres in Swifterbant Een Boompje Opzetten 13 uur geleden
Vorige winnaars van Het Beste Idee van Dronten.
Wat is er donderdag te doen? Peuter- en kleutergym, Het Beste Idee van Dronten 14 uur geleden