Bambihof
Bambihof ©maartenheijenk.nl

50-jarige Bambihof trekt steeds meer kinderen: „Het gaat hartstikke goed”

Swifterbant

SWIFTERBANT - „Het gaat hartstikke goed, het loopt lekker, we zijn aardig bezig.” Voorzitter Rudy Maerman geniet van de Bambihof. Op zaterdag 6 oktober viert zijn kinderboerderij haar 50-jarig bestaan. Volgens de voorzitter is de belangstelling van de kinderen anno 2018 nog groter dan vroeger.

De kinderboerderij in Swifterbant ging in 1968 van start met enkele herten. Daarom werd het park naar Bambi genoemd; het witstaarthertje dat de hoofdrol speelde in de gelijknamige tekenfilm van Walt Disney uit 1942

Heel blij mee

Rudy Maerman is zeer goed te spreken over de rol die de kinderboerderij sindsdien speelt in Swifterbant. „We zijn dagelijks twee keer een uur open: ’s morgens van negen tot tien en ’s middags van vier tot vijf uur. Iedere middag zijn er 10 tot 15 kinderen. Daar zijn we heel blij mee.”

Dankzij die belangstelling voldoet de Bambihof uitstekend aan haar doelstellingen. „Want ons doel is om de kinderen bewust en bekend te maken met het leven met dieren. Eén van onze trekkers is bijvoorbeeld de knuffelhoek in het konijnenhok. Daar leren we de kinderen op een goede, zachtaardige manier om te gaan met de konijnen.”

Kop koffie

Bij een jubileum wordt doorgaans teruggekeken op de geschiedenis. Rudy Maerman weet echter weinig te vertellen over de beginjaren. In de aanloop naar het feest gaat hij daarom maar eens een kop koffie drinken bij één van de oprichters, zodat hij op 6 oktober beslagen ten ijs komt.

Wel weet hij dat de kinderboerderij is opgezet door de gemeente. „Bewoners van Swifterbant hebben er daarna een bloeiend ‘bedrijfje’ van gemaakt.” Jarenlang was de Bambihof onderdeel van Dorpsbelangen en sinds een jaar of zes valt het onder een zelfstandige stichting.

Volledig door vrijwilligers

De kinderboerderij wordt volledig gerund door vrijwilligers. Dat zijn waarschijnlijk vijf oudere mannen? „Nee hoor”, lacht Maerman, „Dat zijn vier oudere mannen en een vrij jonge vrouw.” Daarnaast is er bij specifieke klussen volop hulp uit het dorp: „Mensen die ons een warm hart toedragen komen dan een zaterdag helpen.”

Opvallend is het feit dat hoofdbeheerder Jan de Lange al veertig jaar als vrijwilliger aan de Bambihof verbonden is. Ook dat wordt gevierd op 6 oktober. „Als je ziet hoeveel tijd die er in steekt, daar heb ik echt bewondering voor.”

Spontane acties

De financiering van de kinderboerderij is lastig, al zijn er regelmatig spontane acties. „Dit jaar was er iemand die bij zijn 80ste verjaardag zei: ik wil geen cadeau, maar er staat een pot en alles wat jullie daar in doen komt ten goede van de kinderboerderij. Dat heeft een flink bedrag opgeleverd.” Blij is Maerman ook met de steun van bedrijven: „Neem bakkerij Tietema. Wij krijgen al zijn overtollige brood.”

De Stichting Beheer Bambihof Swifterbant heeft voor het jubileumfeest in ieder geval één grote wens: meer donateurs. „want dat aantal loopt terug en dat is jammer, want je moet toch voer voor de beesten hebben”, aldus Rudy Maerman.

Vogelgriep

Soms zijn er ook andere ook zorgen. Dit voorjaar vielen er opeens - zonder duidelijke reden - vijf herten dood neer. Ook de vogelgriep zorgt voor heel wat hoofdbrekens. Gelukkig worden er meestal wel oplossingen gevonden. Zo kreeg de Bambihof de afgelopen week vijf nieuwe hindes en een bok en wordt er dit voorjaar een gedeelte van de kinderboerderij overkapt met een net als maatregel tegen de vogelgriep.

„Zo kunnen we weer met frisse moed verder”, zegt de voorzitter, „Wij zijn heel erg dankbaar dat we dit kunnen doen. Het enthousiasme bij de vrijwilligers en de kinderen is enorm groot en dat willen we graag zo houden.”

Jubileumfeest

  • De opening van het jubileumfeest op zaterdag 6 oktober wordt verricht door de burgemeester. „Daarna is er een springkussen, kinderen kunnen zich laten schminken, er is koffie met gebak en zo zijn er de hele dag activiteiten tot vier uur ’s middags”, aldus voorzitter Rudy Maerman.