Inge Schaft (Dorpsbelangen Swifterbant)
Inge Schaft (Dorpsbelangen Swifterbant) ©maartenheijenk.nl

Dorpsbelangen vreest dat Swifterbant met Lidl in Dronten-west een ‘forensisch slaapdorp’ wordt

Swifterbant

DRONTEN - „Wij maken ons zorgen over de leefbaarheid in ons dorp.” Dat zei bestuurslid Inge Schaft van Dorpsbelangen Swifterbant donderdag tegen de gemeenteraad. Ze sprak de angst uit dat Swifterbant een ‘forensisch slaapdorp’ wordt.

Het bestuurslid riep de gemeenteraad op om de leefbaarheid in Swifterbant niet fragmentarisch te behandelen, maar als geheel.

Inge Schaft vertelde dat veel inwoners bewust voor Swifterbant hebben gekozen, omdat het een klein dorp is, waar wel alle voorzieningen aanwezig zijn. „Bij het teruglopen van de voorzieningen, raken we deze bewoners kwijt”, vreest Dorpsbelangen, „Ook voor ouderen en bewoners die minder mobiel zijn is het van belang dat voorzieningen niet verdwijnen uit Swifterbant."

Lidl in Dronten-west

Aanleiding voor de uitspraken was de detailhandelsvisie van het gemeentebestuur en met name de komst van de Lidl naar Dronten-west. „Meer winkelruimte creëren in de gemeente is bouwen voor leegstand”, zei Inge Schaft, „Winkels toevoegen in Dronten-west heeft niet alleen invloed op Dronten zelf, maar ook op Swifterbant.”

„Een discountsupermarkt in Dronten-west erbij betekent automatisch minder klanten voor Swifterbant”, vervolgde de dorpsbestuurder, „Het zal op den duur meer leegstand in Swifterbant betekenen. Zelfs als de nieuwe wijk Swifterbant-zuid in rap tempo wordt volgebouwd, dan nog lijkt het tij voor onze middenstand niet te keren.”

Nota detailhandel gemeente Dronten