Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Vissterfte in Bisontocht bij Swifterbant: waterschap neemt maatregelen

Swifterbant

SWIFTERBANT - „De Bisontocht bij Swifterbant is door een onbekende oorzaak zuurstofloos”, meldt waterschap Zuiderzeeland, „Helaas is het niet gelukt om vissterfte te voorkomen.” Er zijn inmiddels maatregelen genomen om verdere schade te voorkomen.

Gisteren heeft het waterschap al verschillende doorgangen opengemaakt, zodat de vis in de tocht naar andere plekken toe kan zwemmen. Vanaf vandaag moet een beluchtingspomp zorgen voor de toevoer van zuurstof in het water.

Nog niet duidelijk

Over de oorzaak schrijft het waterschap op Facebook: „De natuurlijke stroming in de Bisontocht in Swifterbant is niet heel groot. Daarnaast is er een ijzerrijke bodem dat veel zuurstof vraagt. Een kleine verandering in het water en het opwoelen van de bodem kan op deze locatie al zorgen voor zuurstofloosheid. Wat die verandering precies is geweest, is nog niet duidelijk.”

Zuiderzeeland meldt dat geprobeerd wordt om de schade zoveel mogelijk te voorkomen. Ook worden dode vissen weggehaald. „Daarnaast wachten we de resultaten van de verschillende metingen af. De watermonsters worden nu in het laboratorium onderzocht.”