Windmolens bij Swifterbant.
Windmolens bij Swifterbant. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Sloop van ‘oude’ windmolens bij Swifterbant begint volgende maand

Swifterbant

SWIFTERBANT - Alle bestaande windturbines rond Swifterbant zijn uiterlijk 6 maanden na ingebruikname van het nieuwe windpark verwijderd. Dat schrijft Windplan Blauw op haar website. Omgevingsmanager Marit Laane hield donderdag tijdens een digitale bijeenkomst van het windpark een slag om de arm: „De bestaande windmolens zijn binnen een jaar na oplevering van het windpark allemaal verwijderd.”

Windplan Blauw bestaat uit 61 grote windturbines. Deze vervangen de 74 windmolens, die momenteel verspreid rond Swifterbant staan. 

Volgens Laane worden dertien bestaande windmolens ten noorden van de Swifterringweg volgende maand al gedemonteerd en losgekoppeld. Deze worden meteen in het eerste kwartaal van 2021 weggehaald: „Want ze staan in de weg voor de nieuwe windmolens.”

Langs de A6

De windmolens langs de A6 worden vervolgens ‘ergens in 2021’ weggehaald. Dat gebeurt voordat Windplan Blauw start met de bouw van de nieuwe molens in het IJsselmeer. Vervolgens worden de molens in de buurt van nieuwe molens  hoogstwaarschijnlijk in 2022 gesloopt. „Als de nieuwe molens in gebruik worden genomen”, aldus de omgevingsmanager.

Tenslotte is er nog een grote groep windmolens die het windplan niet in de weg staan. Deze zijn dus volgens de initiatiefnemers binnen zes maanden na oplevering van Windplan Blauw allemaal verdwenen en volgens Laane binnen een jaar na oplevering.