Windmolens aan de Kokkelweg.
Windmolens aan de Kokkelweg. eigen foto

Ministerie van Defensie slikt bezwaren in: Windplan Groen mag tòch gaan bouwen

Algemeen

BIDDINGHUIZEN – „Windplan Groen en defensie hebben in goed overleg een manier gevonden om de windturbines te bouwen zonder de defensieradar in Nieuw Milligen te veel te verstoren.” Dit meldt de windkoepel in een persbericht. „Met de toestemming van Defensie kunnen nu alle voorbereidingen op de bouw van het windpark worden afgerond.”

Het ministerie van Defensie heeft altijd gesteld dat de hoge windmolens in de gemeente Dronten de defensieradar in Nieuw Milligen (bij Apeldoorn) zouden verstoren. Deze radar bewaakt en beveiligt het luchtruim, maar is oud en aan vervanging toe. Defensie wilde een nieuwe radar in Herwijnen plaatsen, maar daar heeft een meerderheid van de Tweede Kamer zich tegen uitgesproken.

Vervolgonderzoek

Windkoepel Groen en het ministerie hebben de afgelopen periode overlegd. Daarbij is vervolgonderzoek gedaan naar de precieze invloed van de windturbines op het functioneren van de defensieradar.

„Een belangrijke stap hierin was het precies berekenen van de mate van radarstoring op basis van de turbinetypes die meeliepen in het aanbestedingsproces voor de windturbines van Windplan Groen. Uit deze onderzoeken en berekeningen bleek dat het mogelijk is om Windplan Groen te bouwen zonder de defensieradar te veel te verstoren”, aldus de windkoepel.

Het ministerie heeft nu een zogeheten ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgegeven voor Windplan Groen: „Met de toestemming van defensie kunnen nu alle voorbereidingen op de bouw van het windpark worden afgerond.”

Onderstation

De windkoepel is ondertussen druk met de selectie van aannemers, het kiezen van definitieve windturbinetypes, de financiering en nog veel meer zaken die komen kijken bij de bouw. Als eerste start de bouw van het onderstation, tussen de Hoge Vaart en het Olsterpad ten oosten van Dronten. Dit wordt samen met netbeheerders TenneT en Liander gebouwd.

Via dit onderstation wordt straks alle elektriciteit afgevoerd in het elektriciteitsnet. De werkzaamheden voor het onderstation beginnen naar verwachting nog voor de zomer van 2021.

Windkoepel Groen

 Havenplein
Alpina (voorheen Sinke) naar Havenplein: "Centraal gelegen locatie" 19 uur geleden
Afbeelding
Nikki Boon breekt schoolrecords tijdens meerkamp in de VS (11 foto's) 19 uur geleden
Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 20 uur geleden