Windplan Blauw zou wegblijven van gemeentelijke wegen en juist daar gebeurt ongeluk

Swifterbant

SWIFTERBANT - Windplan Blauw heeft de inwoners tijdens een digitale bijeenkomst op 10 december beloofd dat het bouwverkeer uitsluitend over provinciale wegen zou rijden. Daarbij is de Visvijverweg als enige uitzondering genoemd. Inmiddels blijkt dat er ook bouwverkeer over de Swifterringweg rijdt. En dat is een gemeentelijke weg. Uitgerekend bij een afzetting van Windplan Blauw op die weg deed zich donderdag een ernstig ongeval voor.

De toezegging om alleen provinciale wegen te gebruiken - en dus niet het Drontense deel van de Swifterringweg - is gedaan door onder anderen Gertjan Balm, omgevingsmanager van hoofdaannemer Dura Vermeer. Hij vindt dat we met vragen over het gebruik van de gemeentelijke weg contact op moeten nemen met Sasja Hooijschuur, communicatiemedewerker van Windplan Blauw. 

Hooijschuur doet echter geen uitlatingen over het bouwverkeer op de Swifterringweg. Als we Balm herinneren aan zijn belofte van december, wordt hij boos en en gooit hij de hoorn erop. 

Noodzakelijk

Directeur Stephan de Clerck van Swifterwint BV zegt desgevraagd dat gebruik maken van deze gemeentelijke weg noodzakelijk is om bij de Klokbekertocht en de Rivierduintocht te komen: „Dus ik kan mij niet voorstellen dat wij gecommuniceerd hebben dat we de Swifterringweg niet gebruiken.”

De Clerck verwijst voor verdere vragen naar Marit Laane, omgevingsmanager van Windplan Blauw. Zij stelt dat de toezegging een ‘verkeerde woordkeuze’ is geweest. Laane doet de belofte af als ‘spraakverwarring’ en zegt dat het altijd de bedoeling is geweest om de Swifterringweg te gebruiken: „Het mag dan een gemeentelijke weg zijn, maar hij is ingericht als provinciale weg.”

Windplan Blauw

Update

Woensdag 31 maart, 14:55 uur: Marit Laane stelt dat de ‘spraakverwarring’ de recente overdracht van de Swifterringweg van de provincie aan de gemeente betreft. Ze wijst erop dat er tijdens de bijeenkomst in december ook is gezegd dat het bouwverkeer gebruik zou maken van ‘doorgaande wegen rond Swifterbant’.