Rob van de Schans en Lazise Hillebregt (D66)
Rob van de Schans en Lazise Hillebregt (D66) ©maartenheijenk.nl

Viertal voelt zich overvallen en vraagt extra vergadering over Swifterbant-zuid

Swifterbant

SWIFTERBANT - De fracties van PvdA, D66, CDA en GroenLinks willen vóór de raadsvergadering van 22 april een extra vergadering over Swifterbant-zuid. Ze hopen daar van wethouder Roelof Siepel precies te horen hoe het zit met de optie van de gemeente op de grond tussen Biddingweg, Bisonweg en Swifterbos.

Eigenlijk zou de raad afgelopen donderdag spreken over het bestemmingsplan voor de nieuwbouwwijk. De wethouder had zijn zaakjes echter nog niet op orde. Daarom ging de raad akkoord met het voorstel van Siepel om het bestemmingsplan niet te bespreken.

Een consequentie daarvan is, dat de optie van de gemeente op de grond afloopt. Dat zogenaamde ‘voorkeursrecht’ was voor 3 jaar vastgelegd en die periode zit er eind deze maand op.

Kritisch

D66, CDA en PvdA waren donderdag zeer kritisch. GroenLinks heeft zich bij dit trio gevoegd. Gevieren geven ze Siepel tot maandag 12 uur de tijd om een aantal vragen te beantwoorden. Afhankelijk van zijn reactie denken ze erover om een extra bijeenkomst te beleggen. Die moet dan plaatsvinden vóór de raadsvergadering van volgende week donderdag.

Lazise Hillebregt (D66) zegt namens de vier fracties dat ze vorige week overvallen was door het voorstel om Swifterbant-zuid niet te bespreken: „En het bijzondere is: door iets nièt te bespreken, hebben we een besluit genomen over het voorkeursrecht, een heel belangrijk onderwerp.”

„Dat is vreemd. We hebben drie jaar geleden tijdens een besloten vergadering het besluit over dat voorkeursrecht genomen. En nu laat je dat zonder discussie in stilte verlopen… Dat willen wij niet. Wij willen dat met elkaar bespreken.”

Niet overzien

In feite zei de raad donderdag: Swifterbant-zuid gaat door, maar dan zonder optie op de grond. De vier fracties kunnen de consequenties van dat besluit niet overzien.

Hillebregt: „Wat betekent dat? Misschien is het een fantastisch besluit, dat kan, maar we weten het gewoon niet. Ik heb geen idee of het iets goeds is of iets slechts. Dat maakt dat we die extra vergadering willen en dat de wethouder ons daarin gaat voeden. Zodat we alsnog een gewogen besluit kunnen nemen.”

Swifterbant-zuid