Foeke Bongers - Leefbaar Dronten
Foeke Bongers - Leefbaar Dronten ©maartenheijenk.nl

Wethouder overleeft Swifterbant-zuid; vraagtekens bij professionaliteit ambtenaren

Swifterbant

SWIFTERBANT - De soep werd vanavond in de gemeenteraad niet zo heet gegeten als-ie werd opgediend. Wethouder Roelof Siepel lijkt de ‘warboel’ rond de plannen voor nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid wel te overleven. De schuldvraag werd doorgeschoven naar de ambtenarij.

Lazise Hillebregt (D66) wil op een later moment discussiëren over de politieke consequenties van het dossier Swifterbant-zuid. Vanavond werd de bal vooral bij de ambtelijke organisatie gelegd. Wethouder Siepel wil duidelijkheid over de mate van professionaliteit en deskundigheid van afdelingen en medewerkers.

Verrassingen

De twijfel over die organisatie is ingegeven door twee verrassingen. Toen de wethouder het bestemmingsplan voor Swifterbant-zuid voorlegde aan de raad, werd hij op het laatste moment geconfronteerd met geluidsoverlast van het akkerbouwbedrijf van Ten Cate. Nòg later kreeg hij te horen dat er vlakbij de wijk een nieuwe rundveestal komt. De wethouder trok daarop het bestemmingsplan in en daarmee verliep de optie op de grond in Swifterbant-zuid

„We zijn hier al jarenlang mee bezig!”, reageerde Foeke Bongers van Leefbaar Dronten, „Hoe kan het dat dingen zo langs elkaar heen lopen?”

Voldoende signalen

Volgens Suzanne Stoop (PvdA) hebben Dorpsbelangen en Ten Cate de mogelijke problemen met bedrijven in de omgeving herhaaldelijk aangekaart. Ook Willemien Wever (CDA) zegt dat de gemeente voldoende signalen heeft gekregen over bijvoorbeeld het geluid: „Daar zaten ambtenaren bij. Als die berichten de wethouder niet hebben bereikt, gaat er iets mis!”

Hoe erg het mis is gegaan, bleek uit het tijdspad van de wethouder. De vergunning voor de stal is in december aangevraagd en in maart verleend. Toch werd Siepel pas begin april geïnformeerd door zijn ambtenaren. Het leidde bij hem tot twijfel. „Stel dat àlle omliggende bedrijven maximaal willen uitbreiden op basis van wat ze nu kunnen, wat is dan het effect op Swifterbant-zuid?”

Buikpijn 

Vanwege die twijfel trok de wethouder het bestemmingsplan in: „Dat was pijnlijk, ik heb daar ook buikpijn van. Ik baal ervan als een stekker, maar het is wel een eerlijk verhaal.”

Peter Duvekot van de SP ziet het niet als een incident: „Het lijkt in Dronten schering en inslag.” Paul Vermast (GroenLinks): „Het stapelt zich zoetjesaan op. Hebben we nog wel de controle?”

Gebrekkige informatie

„Wij zien een college en een wethouder waar de grond onder wordt weggeslagen door gebrekkige informatie. Ik kan er met mijn pet niet bij”, vulde Rob van der Schans (D66) aan, „De één is bezig met een bestemmingsplan, de ander heeft een vergunningsaanvraag voor een nieuwe stal op z’n bureau liggen. Hoe werken die disciplines in het gemeentehuis samen? Wat is hier aan de hand?”

„Wat hier in Swifterbant gebeurt, is dieptragisch”, vond Foeke Bongers, „Er werken hier een paar honderd man. Dan mag je toch aannemen dat er veiligheidsbarrières zijn?” Met het oog op alle bouwplannen voor de gemeente Dronten vroeg hij naar een intern onderzoek. Ook Suzanne Stoop vreest het ergste voor de tienduizenden woningen die nog gebouwd moeten worden: „Zo gaat dat dus niet goed!”

Kan mijn werk niet doen

Wethouder Siepel kon zich goed vinden in alle vragen en kritiek: „Als bestuurder kan ik mijn werk niet doen op moment dat ik niet kan varen op het kompas van onze medewerkers. En u kunt als gemeenteraad uw werk niet doen als u de informatie niet krijgt van het college.”

Om herhaling te voorkomen laten B en W de ‘huisadvocaat’ het proces rond Swifterbant-zuid onderzoeken. Een externe medewerker moet het hele proces voor de wijk weer op de rails krijgen. En daarnaast wordt de ambtenarij onder het licht gehouden: „Want we willen de organisatie fit maken om ook voor toekomstige opgaven de kwaliteit, de professionaliteit en de deskundigheid te leveren die het college, de inwoners en de raad nodig hebben.”

Suzanne Stoop zuchtte diep bij de mededeling van de wethouder dat hij niet blind kan vertrouwen op zijn medewerkers: „Dan hebben wij hier een heel héél groot probleem.”

Swifterbant-zuid