Lazise Hillebregt - fractievoorzitter D66.
Lazise Hillebregt - fractievoorzitter D66. ©maartenheijenk.nl

Gemeenteraad wil vooral redden wat er te redden valt voor Swifterbant-zuid

Swifterbant

SWIFTERBANT - De gemeenteraad heeft vanavond een plan vastgesteld om voor de nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid te redden wat er te redden valt. Een ‘motie van afkeuring’ voor de handelwijze van B en W redde het niet. De collegepartijen VVD, Leefbaar en ChristenUnie stonden pal achter hun wethouders en zagen zich gesteund door de SP.

Vier van de vijf oppositiepartijen hadden ernstige kritiek op wat Lazise Hillebregt (D66) een ‘politieke bunder’ noemde. Wethouder Roelof Siepel trok vorige week het voorstel voor het bestemmingsplan van Swifterbant-zuid in vanwege plotselinge (?) problemen met het geluid en een nieuwe veestal aan de overkant van de Biddingweg. Daarmee verviel de optie van de gemeente op de grond.

Het was niet aan u

„Ongeacht of dit een goed of slecht besluit was: het was niet aan u”, zei de fractievoorzitter van D66, „In beste geval bent u ons vergeten. In het slechtste geval neemt u ons niet serieus.” Siert Jan Lap van het CDA: „Het college heeft de indruk gewekt dat het een gevalletje ‘foutje bedankt’ was, zonder gevolgen.”

Suzanne Stoop (PvdA) vond het kwalijk dat de wethouder de schuld bij ambtenaren legde: „Je verantwoordelijkheid nemen en je fouten herstellen, dáár gaat het om.” Toch zagen ze alle vier het ‘aanpakken’ van de wethouder niet als oplossing. „Het probleem is structureel, het is de vraag of een duw geven aan de wethouder iets oplost”, zo Paul Vermast verwoordde van GroenLinks dat, „Maar we keuren de gang van zaken af. Het is pijnlijk.”

Wethouder Siepel verzekerde de raad dat hij vorige week geen andere optie zag dan het intrekken van het bestemmingsplan. Het was nooit zijn bedoeling om daarmee de raad voor het blok te zetten of te passeren: „Ik vind het vervelend en ik voel de pijn als dat zo ervaren is.”

Snel weer verder

De drie collegepartijen keken tijdens het debat vanaf de zijlijn toe. „We moeten snel weer verder verder”, vonden Remco de Maaijer (VVD) en Jan Ammerlaan (Leefbaar). Siepel’s partijgenoot Ingrid Paalman (ChristenUnie) benadrukte diens openheid, transparantie en kwetsbaarheid: „We moeten de schouders er weer onder zetten.”

SP’er Peter Duvekot speelde een aparte rol in het debat. „Het was niet handig, het heeft grote gevolgen en het is pijnlijk”, zei hij over Swifterbant-zuid. Duvekot wil op een later moment met het college in debat over wat hij als het onderliggende probleem ziet: een bestuurscultuur, waarbij inwoners en ondernemers worden dwarsgezeten en gemanipuleerd.

CDA, D66, GroenLinks en PvdA kwamen uiteindelijk met twee moties. De eerste was een plan van aanpak om de nieuwbouwwijk zo snel mogelijk te realiseren. Deze werd door het college overgenomen en door vrijwel de hele raad gesteund. De tweede was een motie van afkeuring. Daarin kreeg niet de wethouder er van langs, maar ‘het proces’. Deze motie werd alleen door de vier indieners gesteund.

Swifterbant-zuid