Zwembad De Abelen in Swifterbant.
Zwembad De Abelen in Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Optisport ziet toekomst voor openluchtzwembaden: „Waarde niet onderschatten”

Swifterbant

SWIFTERBANT - „Je moet de maatschappelijke waarde van zo’n zwembad niet onderschatten.” Dat zegt locatiemanager Wido Ekkel van Optisport over de zwembaden in Swifterbant en Biddinghuizen.

Landelijk staat het voortbestaan van openluchtzwembaden ter discussie. Is er in dorpen als Biddinghuizen en Swifterbant nog toekomst voor de baden? De manager van zwembadbeheerder Optisport is optimistisch.

Betrokkenheid

Hij wijst naar de inzet en betrokkenheid van beide verenigingen van Dorpsbelangen: „Als de gemeente - bij wijze van spreken - zou besluiten ermee te stoppen, dan krijg je veel weerstand. Er is een behoorlijke basis om deze zwembaden voort te zetten.”

Er ligt voor zwembad De Abelen in Swifterbant een ambitieus toekomstplan, geschreven door een lokale werkgroep. Voor De Alk in Biddinghuizen is zo’n plan er al langer. Wido Ekkel vertelt dat Optisport niet bij deze initiatieven betrokken is: „Uiteindelijk is het aan de politiek om een keuze te maken. De verenigingen van Dorpsbelangen zijn er hartstikke druk mee. Als exploitant hoop ik dat wij bij het beheer betrokken worden. Daar ligt onze kracht.”

„De accommodaties liggen er in beide dorpen 45 jaar. Ze zijn verouderd. Ze kunnen nog best een paar jaar mee, maar het houdt een keer op. En dus denkt de gemeente: wat gaan we daarmee doen? Het is goed dat daarover wordt nagedacht. En de plannen zien er mooi uit.”

Geen topzomer

De Alk en De Abelen beleven momenteel bepaald geen topzomer. Wido Ekkel: „We kunnen door de weersomstandigheden maar heel beperkt open en op de dagen dat we open zijn is de aanloop minder.”

Tegelijkertijd ziet hij dat zich nieuwe mogelijkheden aandienen voor de openluchtzwembaden. Zo was het evenement van afgelopen zaterdag met springkussens in Swifterbant een doorslaand succes. Eerder dit seizoen hield de zwemvereniging uit Lelystad trainingen in Swifterbant omdat het eigen binnenbad gesloten was: „Dat soort ontwikkelingen biedt voor volgend seizoen weer aanknopingspunten.”

De Abelen

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.