Foeke Bongers - Leefbaar Dronten
Foeke Bongers - Leefbaar Dronten ©maartenheijenk.nl

„Tegenwoordig weet je wat Swifterbant-zuid betreft niks meer zeker”

Swifterbant

SWIFTERBANT - De CDA-raadsfractie kwam eerder dit jaar met een motie van wantrouwen over de gang van zaken rond Swifterbant-zuid. De recente ontwikkelingen bij de totstandkoming van de nieuwbouwwijk hebben de stemming bij de christen-democraten niet verbeterd. „Tegenwoordig weet je wat Swifterbant-zuid betreft niks meer zeker”, zei raadslid Dinand Ekkel woensdag in een venijnig tussenzinnetje.

Het CDA doelde op het het feit dat B en W hun ‘verbeterplan’ vorige week uitstelden. Dit had te maken met het plotselinge afhaken van extern adviseur Liesbeth Couwenberg van het bureau P2 uit Utrecht.

Zwaar de dupe

Ekkel deed zijn uitspraak bij de bespreking van de verdeling van de windmolengelden. Foeke Bongers (Leefbaar Dronten) constateerde daarbij dat er een verdeelsleutel is bedacht op basis van de huidige afstand van de dorpen tot de dichtstbijzijnde windmolens. In Swifterbant verandert die situatie echter als Swifterbant-zuid er komt.

Als de huidige verdeling voor 25 jaar geldt is Swifterbant zwaar de dupe, constateerde Bongers: „Zodra je gaat uitbreiden krijgen die mensen relatief meer last van die windmolens.”

Richting windmolens

De reactie van Dinand Ekkel: „Áls Swifterbant-zuid er komt - tegenwoordig weet je wat Swifterbant-zuid betreft niks meer zeker - is die uitbreiding inderdaad precies richting de windmolens.”

Eind deze maand neemt de raad een beslissing over de verdeelsleutel. Bongers en Ekkel gaan in de tussentijd samen met D66 sleutelen aan het voorstel. Ze willen kijken of er een andere verdeling mogelijk is.

Swifterbant