Dinand Ekkel - CDA
Dinand Ekkel - CDA ©maartenheijenk.nl

CDA wil nog eens goed kijken of Swifterbant meer geld kan krijgen uit windfondsen

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad van Dronten buigt zich deze maand over de organisatie, die opgetuigd wordt voor de verdeling van het geld in de windfondsen. De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van B en W, zo bleek gisteren tijdens de voorbespreking. Wel heeft het CDA bedenkingen bij de verdeelsleutel. Zij gaan samen met Leefbaar Dronten en D66 nog eens goed kijken hoe Swifterbant beter bedeeld kan worden.

De windplannen Groen en Blauw storten straks jaarlijks een slordige 8,5 ton in twee potjes voor de samenleving. Voor de verdeling van dat geld hebben B en W een plan laten opstellen, waarin een nieuwe stichting het voor het zeggen krijgt. Ook is er een verdeelsleutel bedacht. Deze pakt voor Ketelhaven, Biddinghuizen en Lelystad aanzienlijk beter uit dan voor Swifterbant.

Bekaaid

„Wat ons betreft komt Swifterbant er bekaaid af”, zei Dinand Ekkel (CDA). Hij vroeg om nog eens goed naar die verdeling te kijken: „En misschien komen we dan wel tot de conclusie dat het zo moet blijven.”

De CDA’er plaatste vooral vraagtekens bij het geld dat naar Lelystad gaat. Hij vraagt zich af of de inwoners van Lelystad echt hinder gaan ondervinden van Windplan Blauw. Zo kan hij zich moeilijk voorstellen dat de Lelystedelingen last krijgen van de 24 windmolens in het IJsselmeer.

Groen groter dan Blauw

Een reden dat Biddinghuizen meer euro’s krijgt dan Swifterbant, is gelegen in het feit dat Windplan Groen (Biddinghuizen) veel groter is dan Windplan Blauw (Swifterbant). Wethouder Roelof Siepel zei in een reactie dat de raad kan schuiven met de verdeling: „Maar u kunt niet schuiven tussen Groen en Blauw.”

Extern adviseur Margot van Staveren vertelde dat er enorm is gepuzzeld op de verdeelsleutel: „En wij hebben niet de illusie dat we iedereen blij kunnen maken.” Het huidige voorstel voelde volgens Van Staveren voor alle betrokkenen goed en logisch.

Niet zo netjes

Dinand Ekkel gaat de komende weken in overleg met Leefbaar en D66 studeren op eventueel een andere verdeelsleutel. „Want het is evident dat het voor Swifterbant niet zo netjes uitpakt”, zei Lazise Hillebregt van D66 daarover.

Paul Vermast (GroenLinks) had zijn bedenkingen: „Ik kan me voorstellen dat er goed over is nagedacht. En ik vind niet dat wij als een olifant door de porseleinkast moeten gaan en zeggen dat wij het beter weten.”

Wisenttocht

Vermast zag wel een mogelijkheid om extra geld binnen te hengelen. Hij constateerde dat Windplan Groen en Blauw bijdragen aan de samenleving. De eigenaren van de windmolens langs de Wisenttocht horen niet bij die windplannen en betalen niet mee.

Het GroenLinks-raadslid hoopt dat B en W dit windpark willen uitdagen de maatschappelijke verantwoordelijkheid richting de omgeving op te pakken. Verschillende andere partijen steunden die oproep.

Windplan Blauw en Groen