Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Robert Baarda schrijft voorstelling voor 4 mei herdenking Swifterbant

Swifterbant

SWIFTERBANT - Op 4 mei start de herdenking in Swifterbant met de voorstelling “Uitgesproken” van singer-songwriter en theatermaker Robert Baarda. Hij heeft deze voorstelling speciaal voor de herdenking in Swifterbant geschreven.

In de voorstelling verbindt hij heden en verleden: “Door de generaties van na de Tweede Wereldoorlog wordt op 4 en 5 mei de mantra ‘Dit nooit meer!’ uitgesproken. En toch. Met iedere nieuwe generatie vervaagd de herinnering en vervlakt de impact. Als kind vond ik het al een fascinerende vraag: “Kan je voorkomen dat de geschiedenis zich zal herhalen?” 

Baarda vult aan: “In naam van vrijheid van meningsuiting zijn mensen steeds meer uitgesproken. Maar hoe meer en extremer uitgesproken iemand is, hoe vijandiger het wordt. Hakken in het zand, debatteren is niet meer mogelijk. Steeds meer uitroeptekens achter eigen mening. Een gebrek aan vraagtekens, gezonde twijfel en basis om er samen uit te komen. Voor je het weet staan we recht tegenover elkaar en zijn we uitgesproken.”

“Aan de andere kant ligt een vat aan onuitgesproken verhalen. Verzwegen, onverwerkt en weggestopt. Ligt daar de sleutel tot het doorbreken van herhalende geschiedenis? In ieder geval is de kans groot dat bij het uitspreken van die verborgen verhalen de herhaling langer kan worden vertraagd. Kortom: Ik raak niet uitgesproken over het woord uitgesproken”, vertelt de theatermaker.

De herdenking in Swifterbant start om 19.00 uur in Kerkcentrum De Hoeksteen. Iedereen is welkom deze bijeenkomst bij te wonen of online te volgen.

Meer informatie over de 4 mei herdenking in Swifterbant is te vinden op de website van de Algemene Vereniging voor Dorpsbelangen Swifterbant.

Om 19.45 lopen de aanwezigen in stilte vanuit De Hoeksteen naar De Greente waar de herdenking bij het Monument voor de Vrijheid zal worden voortgezet. Op De Greente, bij het Monument van De Vrijheid, zal Amor Musae vanaf 19.45 uur muziek ten gehore brengen. Iets voor 20.00 uur zal de taptoe worden geblazen waarna om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht worden genomen. Na het Wilhelmus wordt stil gestaan bij ‘Leven met oorlog’ met voordrachten, muziek en het leggen van bloemen.

In de herdenking is er gelegenheid voor iedereen om zelf meegebrachte bloemen bij het monument te leggen. Na afloop van de bijeenkomst is er gelegenheid na te praten in kerkcentrum De Hoeksteen.