Rivierduinpad
Rivierduinpad Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Niet alleen Tulpenroute voert langs bloeiende tulpen, ook het Rivierduinpad

Swifterbant

SWIFTERBANT - Tulpenroute Flevoland heeft in het Rivierduingebied bij Swifterbant een wandelroute uitgezet langs de tulpenvelden. Landschapsbeheer Flevoland wijst erop dat wandelaars ook het Rivierduinpad kunnen lopen.

Volgens Landschapsbeheer is het Rivierduinpad niet alleen vanwege de tulpen de moeite waard, maar ook qua cultuurhistorie en natuur: “U loopt door een rivierdelta van ver voor het ontstaan van de Zuiderzee, langs een ecologische verbindingszone, rietkragen, plas-dras percelen met weidevogels, een paddenpoel en weilanden met koeien.”

IJstijd

“De IJstijd heeft met haar opstuivingen geleid tot de hedendaagse naam Rivierduingebied”, aldus Landschapsbeheer, “Ze markeren de vroegere oeverwallen van de IJsseldelta. Het pad voert al snel over deze groene banen die hier tussen Lelystad en de Ketelbrug zijn aangelegd, direct na de drooglegging van de polder.”

“Zoals uit de opgegraven resten van de Swifterbantcultuur blijkt, leefden hier vroeger de eerste boeren. Dat geeft een bijzonder cachet aan het pad. Door hier gras te planten in plaats van bomen, werden de restanten van prehistorische bewoning op de hoge oevers niet beschadigd. In wat vroeger de rivierbeddingen waren, staan tegenwoordig de bomen.”

“U loopt dus eigenlijk in een omgekeerde wereld. In de vorm van het bosje zijn deze rivierduinen en de slenken met een geoefend oog nog te herkennen. Direct na deze grasstroken ziet u nog een stukje cultuurhistorie van onze jonge provincie. U passeert namelijk een replica van een meetstoel die voor en tijdens de ontginning werd gebruikt om het land in te meten.”

Bollen en blaarkoppen

“De tweede helft van de route voert u langs de bloeiende tulpen”, vervolgt Landschapsbeheer, “Met de blaarkoppen in de weilanden van Natuurhoeve G38 een schilderachtig tafereel. Sommige percelen zijn met stukken plas-dras in het voorjaar speciaal ingericht voor de weidevogels. Aan het eind van de wandeling passeert u een poel, waar kikkers en (rugstreep)padden zich thuis voelen in het ondiepe water, dat in het voorjaar snel opwarmt.”

De wandeling over 3 of 9 kilometer begint tegenover de boerderij van de familie De Kuiper aan de Visvijverweg 41 in Lelystad, bij het theehuisje: “Hier start ook het Kabouterpad, een korte wandeling voor de kleintjes over een kronkelend bospad.”

Twee wandelroutes