Afbeelding
Aangeleverd

Wat je moet weten over richtkijkers!

Partnerbijdrages

De schietsport is voor zowel jong en oud interessant. Er zijn vele varianten die populair en voor iedereen toegankelijk zijn, zoals bijvoorbeeld Hunter Field Target, een interessante categorie voor zowel jonge als oudere enthousiastelingen. Bij de schietsport zijn richtkijkers belangrijk. Het vinden van een goede richtkijker is ingewikkelder dan het lijkt.

Hij moet bij jou passen

Vanzelfsprekend, de voorkeur is voor iedereen anders. Een richtkijker is een specifiek product, hij moet dus echt bij jou passen. Het kiezen van een goede richtkijker is belangrijk om de juiste doelen te behalen. Voor sommige categorieën wil je doelen raken die stilstaan en bij sommigen moet je bewegende doelen raken. Het maakt niet uit of je een richtkijker soms gebruikt of regelmatig, alle richtkijkers moeten goed passen bij de schutter en zorgen voor de juiste resultaten.

De juiste prijsklasse en belangrijke aandachtspunten

Het mooie aan de schietsport is dat je te maken hebt met diverse prijsklassen waarbij er voor iedereen wel een geschikte kijker tussen zit. Je moet immers werken met een budget. Je kunt richtkijkers eenvoudig op je geweer, buks of pistool monteren. Richtkijkers zijn ook compact en erg licht in gewicht, daarom kun je ze ook makkelijk meenemen.

Vandaag de dag zijn de meeste richtkijkers van aluminium gemaakt. Dit is prettig, want daardoor heb je net iets minder last van de terugslag van het geweer. Het is belangrijk dat jouw richtkijker goed tussen vocht en stof kan, dit is in alle prijsklassen belangrijk.

Ook helpt het om een goede zogeheten ‘O-afdichting’ te hebben. Richtkijkers kun je gemakkelijk afstellen en daardoor kun je een richtkijker makkelijker voor diverse doeleinden gebruiken.

Ook moet je kiezen voor een richtkijker met de juiste kleur en kleurintensiteit.

Hoe kies je de juiste richtkijker?

Waar moet je extra op letten bij het kopen van een richtkijker? Hoe zorg je er nu precies voor dat je de juiste richtkijker kiest? Daar helpen we je graag bij. Het uitkiezen van een richtkijker wordt vaak onderschat, dit is echt niet zo makkelijk als het lijkt. Het is een keuze die afhankelijk is van persoonlijke voorkeur, en daarvoor moet je ook daadwerkelijk precies weten waar jouw persoonlijke voorkeur ligt. Niet enkel op één aspect, maar op alle aspecten die te maken hebben met een richtkijker en wat hierbij komt kijken. Er is veel mogelijk, en dus is het veel werk om de juiste keuze te maken.

Er zijn diverse richtkijkers, bijvoorbeeld kortere en langere afstand, bewegende of stilstaande doelen en uiteraard voor diverse typen geweren. Belangrijk om op te letten zijn:

  • Het type lens: er zijn lenzen die een bijzondere functie hebben of juist helemaal niet. Infrarood lezen bijvoorbeeld kunnen helpen om goed te zien in het donker.
  • Vergrotingsfactor: dit is het zogeheten ‘zoom-in effect’ en dit bepaald hoe goed je de lens kan vergroten als het nodig is. De hoeveelheid zoom die je nodig hebt hangt ook af van je geweer, pistool, luchtbuks, boog, enzovoort.
  • Diameter van de lens: dit bepaald namelijk hoeveel licht je in de lens hebt en daarnaast bepaalt dit ook de breedte van je gezichtsveld.
  • De markering: dit is ook belangrijk omdat sommige richtkijkers een kruis gebruiken en andere een rood puntje. Dit is wellicht een van de belangrijkste aspecten omdat dit misschien nog het meest afhangt van persoonlijke voorkeur. De markering die voor de een wel werkt is voor de ander soms absoluut niet fijn en andersom. Denk er dus goed over na waar jouw voorkeur licht.
Afbeelding
Andy Snijdt Hout | Wat is dit toch een leuk feest 6 uur geleden
Afbeelding
Wat is er zondag te doen? Darttoernooi, Igor Popov, Wereldlichtjesdag 7 uur geleden
Afbeelding
Polderleven in Beeld | De torens van Dronten 7 uur geleden