Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wat is een zakelijke rechtsbijstandverzekering en hoe werkt het?

Partnerbijdrages

Een rechtsbijstandverzekering is één van de vele verzekeringen die je af kunt sluiten voor je bedrijf in Dronten. Omdat dit geen verplichte verzekering is en je er iedere maand premie voor betaalt, verzekeren veel ondernemers zich niet voor rechtsbijstand. Zonde, want je kunt veel profijt hebben van deze verzekering. Twijfel je nog? Hier lees je wat een zakelijke rechtsbijstandverzekering is en hoe het werkt. Hopelijk helpt dit je om te bepalen of het zinvol is om deze verzekering voor je bedrijf af te sluiten.

Verzekerd voor rechtshulp bij zakelijke conflicten

Zijn jij en een klant, leverancier of werknemer het ergens niet over eens? Dan proberen jullie vast en zeker eerst om in goed overleg tot een oplossing te komen. Helaas lukt dit niet altijd, waardoor er een conflict kan ontstaan. Om zo’n zakelijk conflict tot een goed einde te brengen, is de kans groot dat je juridische hulp nodig hebt. Helaas is juridische hulp niet goedkoop. Gelukkig hoef jij je hier geen zorgen over te maken als je een rechtsbijstandverzekering hebt. De kosten voor juridische hulp worden in dat geval namelijk vergoed door je verzekeraar.

Voordat jij je zakelijk verzekert voor rechtsbijstand, ben je ongetwijfeld benieuwd naar de dekking van een rechtsbijstandverzekering. Is er sprake van een te late levering of voldoet de levering niet aan de gestelde eisen? Dan kun je een beroep doen op de rechtsbijstandverzekering van je bedrijf. Ook geschillen over arbeidscontracten en geschillen over niet-betaalde rekeningen en andere incassozaken vallen binnen de dekking van een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Je hoeft zelfs de proceskosten die je bij verlies aan de tegenpartij moet betalen niet zelf te vergoeden.

Hier ben je niet voor verzekerd 

De dekking van een zakelijke rechtsbijstandverzekering is behoorlijk uitgebreid, maar toch biedt deze verzekering niet altijd uitkomst. Zo sluiten verzekeraars bepaalde conflicten op voorhand al uit. Is er sprake van een geschil met een motorrijtuig in het verkeer, heeft het geschil te maken met belastingen of is het geschil ontstaan voordat je de verzekering afsloot? Dan heeft het geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen. Dergelijke zaken vallen namelijk niet binnen de dekking van een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Ook geschillen die te maken hebben met de financiering van je bedrijf en geschillen tussen mensen die een bedrijf samen voeren zijn niet verzekerd.

Je bent niet altijd direct verzekerd

Sluit je een zakelijke rechtsbijstandverzekering af? Dan denk je misschien dat je direct verzekerd bent. Helaas is dit niet altijd het geval. Bij de meeste verzekeraars krijg je namelijk te maken met een wachttijd als je een rechtsbijstandverzekering afsluit. Tijdens de wachttijd heb je geen recht op juridische hulp bij een zakelijk conflict. Er zijn overigens situaties waarin geen sprake is van wachttijd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij conflicten in het verkeer, bij letselschade en over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is.

Voor ieder bedrijf een passende rechtsbijstandverzekering

Of je nu zzp’er bent of aan het roer van een groot bedrijf staat, er is voor ieder bedrijf een geschikte rechtsbijstandverzekering te vinden. Zo kun je bij veel verzekeraars een rechtsbijstandverzekering voor zzp afsluiten. De dekking is in dat geval speciaal afgestemd op jouw bedrijf, waardoor je zeker weet dat je goed verzekerd bent voor zakelijke conflicten. Extra bijkomstigheid is dat je niet onnodig veel premie betaalt voor een rechtsbijstandverzekering.